O kupnji muzejskih primjeraka borbenih aviona starih 30 godina već se poduže pričalo, ali nitko nije sumnjao u odluku hrvatskih vlasti kada se spominjao odabir izraelskih „kanti.“

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se trenutno nalazi pod sumnjom i optužbama za primanje mita i korupciju, izjavio je povodom prodaje borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj kako je „izraelska vojna industrija još jednom dokazala da je najbolja na svijetu,prenosi Haaretz.

Netanyahu je ocijenio kako prodaja 12 polovnih i modificiranih borbenih zrakoplova F-16 u vrijednosti 2.9 milijardi kuna „pokazuje snagu izraelske vojne industrije.

Sklopljenim ugovorom Netanyahu je zaključio da će se ojačati odnosi između Hrvatske i Izraela na više područja, ali i izraelsku sigurnost.

Ponuda koju će hrvatski porezni obveznici otplaćivati kroz narednih deset godina, uključuje obuku osoblja, održavanje aviona, transport dijelova, logističku potporu u Hrvatskoj te inženjersku potporu u Izraelu.

Po mišljenju hrvatskih političara, radi se o „povijesnom danu za hrvatsko ratno zrakoplovstvo te ulaganju u sigurnost zemlje.“ Također je spomenuto i kako bi 30 godina stari avioni trebali zadovoljiti potrebe hrvatskih zračnih snaga u idućih 30 godina.

Izrael je odabran u bliskoj utrci sa Švedskom koja je nudila borbeni zrakoplov Gripen. Drugi kandidati poput SAD-a, Grčke i Južne Koreje otpali su već ranije. Prve izraelske „kante“ očekuju se tek 2020.

O „sigurnosti“ zemlje svakako će još biti govora, posebice ako se spomenuti zrakoplovi budu ponašali poput pojedinih MiG-ova, pored kojih Hrvatskoj nisu bili potrebni nikakvi neprijateljski upadi. Tu su i sve veći ekonomski i demografski problemi, pa je pitanje i koga će točno biti potrebno štititi.