Izraelski premijer, kao i razne židovske institucije, oštro su reagirali i osudili izjavu predstavnika istražnog povjerenstva UN-a za zločine, u kojoj je Miloon Kothari rekao da su društvene mreže „uglavnom pod kontrolom židovskog lobija” i da mnogo je novca uloženo u diskreditaciju Vijeća za ljudska prava UN-a.

Vrlo smo obeshrabreni društvenim medijima koje uglavnom kontroliraju židovski lobi ili određene nevladine organizacije“, rekao je Kothari.

Na to je reagirao izraelski premijer koji je osudio tu izjavu i okarakterizirao ju kao antisemitsku smicalicu.

Borba protiv antisemitizma ne može se voditi samo riječima; zahtijeva djelovanje. Vrijeme je da se Komisija raspusti. Od nečuvenih uvreda do obrane neobranjivog, ovo povjerenstvo ne podupire samo antisemitizam, ono ga potiče”, napisao je Lapid.

Obećali ste da ćete zauzeti stav u prvim crtama borbe protiv antisemitizma i osigurati da Ujedinjeni narodi budu u stanju poduzeti sve moguće akcije kako bi se antisemitizam osudio, i ako je moguće, iskorijenio s lica Zemlju“, rekao je u obraćanju Ujedinjenim Narodima.

Nekoliko židovskih skupina pridružilo se osudama. Konferencija predsjednika velikih američkih židovskih organizacija tijekom vikenda pozvala je na raspuštanje COI-ja.

Otkako je Opća skupština UN-a primila Izrael u članstvo, bilo je brojnih pokušaja da mu se to članstvo oduzme. S obzirom na nedavne komentare Kotharija, kao i prethodne zapaljive primjedbe drugih članova komisije, Navi Pillay i Christophera Dominica Sidotija, pozivamo glavnog tajnika da okonča ovu sramotnu farsu i pomogne u raspuštanju štetnog COI-ja”, skupina je napisala u pismu Guterresu.

Kothari se pozivao na opasne antisemitske izraze… gdje je izdvajao Izrael i dovodio u pitanje njegov legitimitet, dok je također širio prastaru smicalicu da su se Židovi urotili kako bi kontrolirali medije.