Izraelski premijer Naftali Bennett ponudio je da djeluje kao posrednik između Rusije i Ukrajine tijekom telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u nedjelju, stoji u priopćenju Kremlja. U priopćenju se ne navodi kako je Moskva odgovorila na ponudu Izraela.

Bennettov ured također je objavio priopćenje u kojem se kaže: „Premijer Naftali Bennett razgovarao je danas poslijepodne s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njih dvoje su razgovarali o situaciji između Rusije i Ukrajine.

Jerusalem Post citira diplomatski izvor koji je rekao: „Izrael je spreman pomoći ako se od njega zatraži i u bilo koje vrijeme kako bi riješio problem i okupio strane.

Izrael je u posebnoj situaciji da spoji dvije strane, navodi se u izvješću, zbog dobrih odnosa s obje zemlje. Dvojica čelnika složili su se ostati u kontaktu, stoji u izvješću.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više puta tražio, posljednji put u petak, da Izrael posreduje između dviju zemalja.

Ukrajinski veleposlanik u Izraelu Yevgen Korniychuk u petak je primijetio da je Izrael „jedan od najistaknutijih mogućih posrednika za gospodina Putina“.