Četiri dana nakon ponovnog pokretanja pregovora o nuklearnom sporazumu u Beču glavni iranski pregovarač Ali Baqeri-Kani u četvrtak je dao rijetku pozitivnu izjavu rekavši da su rasprave do sada bile pozitivne. Unatoč pritužbama u kojima se navodi da vanjski subjekti – posebice Izrael – pokušavaju spriječiti mogućnost postizanja obnovljenog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), Baqeri-Kani je rekao da je Islamska Republika odlučna u namjeri da se sporazum ostvari.

Visoki iranski diplomat rekao je da je imao „plodne razgovore s Grossijem s ciljem nastavka tehničke suradnje između Irana i IAEA“ – misleći na čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Mariana Grossija. No, naglasio je da je „sada odluka na Amerikancima. Amerikanci moraju ukloniti sankcije“.

Iranska strana još uvijek se čvrsto drži svog zahtjeva za hitnim ublažavanjem američkih sankcija, ističući da su SAD jednostrano prekršile sporazum pod Trumpom počevši od 2018. Baqeri-Kani i dalje navodi „odlučnu namjeru Irana da se aktivno i pozitivno uključi u pregovore u Beču“.

No dužnosnici Bidenove administracije i dalje izražavaju duboki skepticizam, nakon što je nedavno postavljena vlada Ebrahima Raisija optužena za odugovlačenje pregovora koji su mjesecima bili prekinuti od sredine ljeta, uz optužbu da je to bilo kako bi se kupilo više vremena za tajno povećanje nuklearne energije i obogaćivanje urana.

Izraelski čelnici posebno su optužili Teheran da koristi pregovore kao pokriće za napredak prema nuklearnom oružju – nešto što je Iran oštro odbacio. U četvrtak je izraelski premijer Naftali Bennett rekao američkom državnom tajniku Tonyju Blinkenu u telefonskom pozivu da iranske nuklearne pregovore treba odmah zaustaviti.

Iako se Izrael već dugo protivi bilo kakvom obnovljenom nuklearnom sporazumu s Iranom, ovo je prvi put da je otvoreno i izravno pozvao Bijelu kuću da čak i ne ulazi u pregovore:

Iran se bavi nuklearnom ucjenom kao pregovaračkom taktikom – to mora dovesti do trenutne obustave pregovora u Beču i oštrih koraka odmazde od strane svjetskih sila“, rekao je Bennett Blinkenu, prema priopćenju iz njegovog ureda.

Autor: Ivica Mandekić