Međunarodni kazneni sud (ICC) odlučio je da će pokrenuti punopravnu istragu u pogledu ratnih zločina u palestinskim zemljama od strane Izraela. Kao odgovor na to, Tel Aviv je proglasio tamošnju nadležnost suda ništavnom.

Istragu je u petak najavila glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda. Preliminarna istraga – otvorena 2015. godine – zaključila je da postoji dovoljno podataka za otvaranje cjelovite istrage.

Zadovoljna sam što postoji razumna osnova za nastavak istrage situacije u Palestini“, rekla je Bensouda u izjavi. „Uvjerena sam da su ratni zločini bili počinjeni ili se čine na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jeruzalem i pojas Gaze.

Najava je izazvala eksplozivnu reakciju u Tel Avivu, a razni političari žurili su da je osude. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu – koji je trenutno optužen za nekoliko slučajeva korupcije – nazvao je potez ICC-a „mračnim danom za istinu i pravdu“.

Sud nema ovlasti u ovom slučaju. ICC je nadležan samo za peticije koje su podnijele suverene države. Ali Palestinska država nikad nije postojala, rekao je Netanyahu.

Slično mišljenje izrazio je i izraelski državni odvjetnik Avichai Mendelblit, koji je također rekao da je ICC nadležan samo za „suverene države“ i optužio Palestince da igraju političke igre.

Prilazeći ICC-u, Palestinci žele kršiti okvir dogovoren između stranaka i gurati Sud da utvrdi politička pitanja koja bi se trebala riješiti pregovorima, a ne kaznenim postupkom“, ustvrdio je Mendelblit.

Izrael ima valjane pravne zahtjeve na istom teritoriju u odnosu na koje Palestinci traže da se predaju sudu.

Činjenica da je palestinska vlast članica ICC-a, dok Izrael nije, problematiku nadležnosti čini vrlo kompliciranom. Čini se da su tužitelji ICC-a toga svjesni, budući da je Bensouda izričito rekla da će tražiti dodatnu potvrdu od sudskog predraspravnog vijeća na koje teritorije se prostire nadležnost institucije prije pokretanja istrage u cijelosti.

Izrael je više puta optuživan za sudjelovanje za ratne zločine, u što spada sustavno rušenje domova Palestinaca, prisilno preseljenje civila, ubijanje mirnih prosvjednika, žena i djece.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova službeno je kontaktiralo ICC početkom 2018. godine i zatražilo od njega da istraži izraelske „zločine protiv čovječnosti“ i njegove aktivne i nezakonite politike nagodbe na Zapadnoj obali.

Primjera radi, istaknimo da je izraelska vojska u razdoblju između listopada 2015. i veljače 2016. ubila 49-ero palestinske djece.


IDF pobio 8-članu palestinsku obitelj s petero djece misleći da gađa skrovište islamskog militanta