Na osnovu navodnih istraživanja na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, izraelski stručnjaci tvrde da korona virus neće nestati, a da njegovo širenje može zaustaviti jedino cijepljenje.

Prema rezultatima istraživanja, nema garancije da će lijek koji se prethodno pokazao učinkovitim protiv drugih virusa koji potiču iz obitelji korona virusa (poput SARS-a ili MERS-a) tretirati ovaj najnoviji soj jednako učinkovito, prenosi Ynet News.

Michal Linial, profesor biokemije na sveučilištu, zajedno s dr. Dinom Schneidman s Odjela za biokemiju i Školu informatike na Hebrejskom sveučilištu i postdoktorskim pripravnikom Ester Brailom, rekao je da svaki soj virusa sadrži različite „napadačke sposobnosti” koje koristi za vezanje s ljudskim receptorima, dok metoda vezivanja varira od virusa do virusa.

Istraživači tvrde da ovaj novi soj virusa, nazvan COVID-19, ima nevjerojatnih 72,8% struktura sličnih soju SARS-a, pa su istraživači testirali način na koji se COVID-19 vezuje za enzim ACE2, koji je dio gotovo svaka stanica u ljudskom tijelu i poznato je da služi kao ulazna točka za virus SARS-a.

Prema istraživanju, SARS se veže za ljudske stanice na takav način da su istraživači lako mogli našli načina da ga unište pomoću lijekova. Za razliku od SARS-a, soj COVID-19 veže se na ljudske stanice na mnogo agresivniji način, što znači da je njegovo uklanjanje iz stanice mnogo teže u usporedbi sa SARS-om.

Zbog te činjenice, istraživačima i liječnicima će biti znatno teže razviti lijek za ovaj najnoviji soj korona virusa, pa će liječenje biti i dalje otežano, kažu izraelski istraživači.

Nadalje, istraživači vjeruju da će COVID-19 i nakon razvijanja cjepiva i dalje biti dio naše svakodnevice.

Jednom kada se nađe cijepivo, oni koji će se cijepiti postat će imuni na bolest, dok će ju oni koji to odbiju učiniti nastaviti širiti“, rekao je profesor Linial. „Pretpostavljam da ćemo u budućnosti kada ćemo bolje razumjeti učinke virusa na naš imunološki sustav, cijepljenje provesti u školama ili na bilo koji drugi način kako bi nas zaštitili od našeg novog ‘prijatelja’.“

Za razliku od sojeva koron avirusa SARS-a i MERS-a koji je prilično brzo nestao 2004., odnosno 2018., živjet ćemo znajući da ovaj novi soj neće uskoro nestati“, rekao je profesor Linial. „Za razliku od drugih virusa s kojima živimo, morate upoznati svog neprijatelja i na kraju uspostaviti mir.