Nakon što je u nedjelju ustanovljeno da su nepoznate osobe grafitima išarale spomenik žrtvama holokausta u Varaždinu, oglasio se izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor te je poručio da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana pozdrava „Za dom spremni“.

Siguran sam da će nadležne institucije u Hrvatskoj i dalje činiti sve da se počinitelji što prije identificiraju i izvedu pred lice pravde. Ovo je prikladno vrijeme da se pokrene i potpuna zabrana svake upotrebe notornog pozdrava ‘Za dom spremni’“, stoji u priopćenju izraelskog veleposlanstva koje potpisuje veleposlanik Mor.

U Varaždinu je nedavno podignut spomenik žrtvama holokausta, smješten nasuprot varaždinske sinagoge. Spomenik je izgrađen od cigli iz logora Jasenovac. Na spomeniku su iscrtana svastika i slovo U.

Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativiziraju strahote ustaškog režima nad Židovima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovcu“, rekao je Mor.