Izraelski vojnici preodjeveni u novinarsku ekipu oteli vođu studentskog vijeća na Zapadnoj obali (Video)

Preodjeveni vojnici IDF-a izveli su prepad na Sveučilištu Birzeit na okupiranom području Zapadne obale, gdje su oteli vođu studentskog vijeća. Dvoje studenata ranjeno je u pucnjavi tijekom iznenadne zločinačke akcije.

Studenta Omara Kiswanija oteli su izraelski vojnici koji su se pretvarali da su novinari. Sveučilište je u srijedu javno objavilo video snimku otmice, na kojoj se vidi kako šestorica muškaraca odvode Kiswanija te upiru pištolje prema zapanjenim promatračima.

Prema riječima Sveučilišta, napadači su „nosili oružje u ruksacima, ušli su u kampus tijekom radnog vremenate napali studenta ispred zgrade Studentskog vijeća.“ Otmica je također proglašena „barbarskim upadom“ u kojem su ranjena dva studenta nakon što su vojnici pucali na okupljene promatrače.

Član Studentskog vijeća Yahya Alawi, koji je svjedočio otmici, navodi kako su Izraelci „prepoznali Omara i pozvali ga kao da ga žele intervjuirati.“ Alawi je objasnio kako su dotični potom „izvukli oružje“ nakon čega je skupina „okupatorskih vojnika projurila kroz glavni ulaz sveučilišta.

Kiswani je već ranije bio uhićivan, a proveo je i godinu dana u zatvoru zbog navodnog sudjelovanja u skupini povezanoj s Hamasom.

Protiv metode otmice i napada pobunio se i izraelski Sindikat novinara, izjavom: „Takvo ponašanje može dovesti u opasnost prave novinare koji rade svoj posao i nanijeti udarac slobodi novinarstva. Novinarski rad je važan, a novinari ne smiju biti ugroženi, čak i u pogledu sigurnosnih operacija.