Izraelski vojnik osuđen je na mjesec dana zatvora nakon što je tijekom nemira uz granicu Izraela i Pojasa Gaze ubio nenaoružanog palestinskog prosvjednika bez odobrenja njegovog zapovjednika.

Vojni sud presudio je u ponedjeljak da je pripadnik IDF-a prekršio pravila akcije kada je pucao na palestinskog prosvjednika koji je navodno pokušao prijeći granicu Gaze tijekom prosvjeda 13. srpnja 2018. godine, javlja RT.

Palestinski zvaničnici prosvjednika su identificirali kao 15-godišnjeg Othmana Hellesa i rekli da je umro od rane na grudnom košu koju je zadobio u pucnjavi.

Videozapis s mjesta događaja pokazao je kako Helles obje noge postavlja na ogradu prije nego što se odmah srušio na zemlju nakon čega su ga brzo odnijeli drugi prosvjednici. Vojska je tvrdila da je tinejdžer pokušao upasti u izraelski teritorij, ali Palestinci su to negirali.

Ispaljivanjem hitaca, vojnik, čije ime nije objavljeno, „nije poštivao naredbe što vodi ugrožavanju života ili zdravlja“, objavila je vojska u četvrtak. Konkretnije, vojnik je povukao obarač bez „potrebnog odobrenja svojih zapovjednika“ i protiv „upute koju je prethodno dobio“.

Nedisciplinirani vojnik IDF-a osuđen je samo na mjesec dana zatvora nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje. Svoj će kaznu odslužiti – radeći za vojsku. Vojniku je također određen probni rad te je degradiran u novaka.


Izraelski snajperisti bez ikakva povoda ubili Palestinca, a potom slavili ubojstvo (VIDEO)


Nije bio osuđen za ubojstvo ili ratni zločin, jer vojni tužitelji tobože nisu mogli pronaći dovoljno dokaza da je pucajući uzrokovao Hellesovu smrt.

Od ožujka prošle godine, kada su započeli prosvjedi, najmanje 189 Palestinaca ubijeno je od strane izraelskih snaga, a više od 6.000 ih je ranjeno.

U veljači su istražitelji UN-a rekli da vojni postupci mogu predstavljati ratne zločine. Izrael je odbacio optužbe, inzistirajući na tome da IDF-ovi vojnici ciljaju samo operativce iz militantne grupe Hamas i opasne izgrednike.