Izraz “crno tržište” je rasistički i treba ga zamijeniti manje uvredljivim izrazom, tvrde bankari

Izraz “crno tržište” ne bi se trebao koristiti jer je rasistički, rekla je krovna skupina koja predstavlja vodeće britanske bankare, zagovarajući korištenje izraza, “ilegalno tržište”.

UK Finance, lobistička skupina koja zastupa interese britanskih banaka i tvrtki za financijske usluge, izdala je popis fraza koje bi banke i financijske institucije trebale izbjegavati koristiti, proizlazeći iz zabrinutosti da bi se mnogi pojmovi i fraze u uobičajenoj uporabi mogli smatrati uvredljivima ili diskriminirajuće.

Osim izraza crno tržište, vodič za inkluzivnost skupine UK Finance, objavljen 2021., predlaže da se izraz ‘ black hat’ ili ‘crni šešir’, koji se koristi u kibernetičkoj sigurnosti za označavanje neovlaštenog korisnika na mreži, treba zamijeniti izrazom ‘neetičan’. Lobistička skupina također inzistira na promjeni izraza “provjere zdravog razuma” u “funkcionalni test”.

“Prije dvije godine izdali smo izvješće u suradnji s Ernst & Youngom i Microsoftom koje se bavilo pitanjem jezika u tehnologiji i kibernetičkoj sigurnosti”, rekao je glasnogovornik za UK Finance, kako ga citira The Telegraph.

Prema Davidu Postingsu, izvršnom direktoru UK Finance, lobistička skupina shvaća jezična pitanja u društvu “izuzetno ozbiljno”.