Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Web-a, pozvao je na regulaciju internetskih divova kako bi se spriječio monopol i kontrola slobodnog razmišljanja.

Proteklih godina sve više vidimo prisutnost teorija urota na društvenim mrežama, lažne Twitter i Facebook korisničke račune koji stvaraju društvene tenzije, vanjske faktore koji utječu na izbore, i kriminalne radnje krađe osobnih podataka.

Ovi problemi uzeli su maha ponajviše zbog koncentracije moći u rukama nekolicine platformi, uključujući Facebook, Google i Twitter, koje kontroliraju koje ideje i mišljenja se vide i dijele.

Ono što je nekoć bila bogata selekcija blogova i stranica stisnulo se pod moćnim pritiskom nekoliko dominantnih platformi“, izjavio je 62-godišnji britanski računalni znanstvenik i izumitelj.

Ove danas već gigantske tvrtke okrupnjavaju svoju moć kupujući sitnije rivale,otkupljujući tuđe inovacije i zapošljavajući vrhunske talente u industriji, što ostali onemogućava natjecanje s njima.

Google danas čini oko 87 posto online pretraga diljem svijeta. Facebook ima više od 2,2 milijarde mjesečnih korisnika, što je oko 20 puta više nego što je imao MySpace na vrhuncu moći. Zajedno, ove dvije tvrtke (uključujući njihove platforme Instagram i YouTube), poberu više od 60 posto digitalnog oglašavanja diljem svijeta.