Prema izvještaju američke nevladine organizacije Freedom House, Hrvatska je navodno slobodna država, ali da demokracija u njoj opada.

Najveću razinu slobode navodno uživaju Norvežani, Šveđani i Finci (svi po 100 bodova), dok su iza njih zemlje poput Nizozemske i Kanade (99) te Australija i Irska (98).

Freedom House kao kriterije koristi 25 čimbenika poput političkih prava, građanskih sloboda, političkog pluralizma, slobode vjere, individualnih prava i ostalih profinjenih izraza kojima se uobičajeno prikrivaju iluzorna prava kvazi-demokratskog sustava.

Na ljestvici država na dnu se nalaze zemlje poput Sirije, Južnog Sudana, Eritreje, Turkmenistana, Ekvatorijalne Gvineje, Sjeverne Koreje, Saudijske Arabije i Somalije. Među europskim zemljama najlošije kotiraju Bjelorusija i Rusija.

Hrvatska se u ovom džumbusu s 85 bodova smjestila uz bok zemljama poput SAD-a, Grčke, Latvije i Mongolije. To bi nam vjerojatno trebalo reći da smo polu-slobodni ili polu-zatvoreni?

Od susjeda najbolje kotira Slovenija s 94 boda, dok Srbija i BiH imaju po 67 i 53 boda te se smatraju „neslobodnim državama“. Mađarska se sa 70 bodova smatra „djelomično slobodnom“.