Iako je pred medijima i širom javnosti Sjeverna Koreja navodno zaustavila proizvodnju i testiranja svog nuklearnog naoružanja, UN-ov izvještaj navodi drugačiju situaciju.

Izvještaj koji je „procurio“ u javnost, navodno je rezultat šestomjesečnog promatranja „nepoznatih neovisnih stručnjaka“ koji su zaduženi za nadgledanje provedbe UN-ovih sankcija prema Sjevernoj Koreji, piše Reuters.

Kako se navodi u izvještaju, sjevernokorejske vlasti nisu napustile razvoj nuklearnog oružja, a navodno se krše i UN-ove sankcije o izvozu oružja u „niz bliskoistočnih i afričkih zemalja.

U izvještaju se pritom izdvaja pobunjenička skupina Huta u Jemenu, koja se bori protiv terora i agresije Saudijske Arabije. Ovoj skupini Sjeverna Koreja navodno isporučuje ugljen, petrolej i tekstilne proizvode, što je suprotno pravilima sankcija.

Izvještaj je nastao samo dva mjeseca nakon što su sjevernokorejske vlasti uništile podzemni prostor za nuklearna testiranja pred novinarima.

Međutim, u izvještaju se ne može utvrditi odnose li se navodi o nuklearnom oružju na period prije ili nakon uništenja, niti su pruženi ikakvi konkretni dokazi koji bi potvrdili navode o kršenju dogovora i sankcija.

Nekoliko stranih medija na osnovu neslužbenih informacija dobivenih od „anonimnih dužnosnika“, tvrdilo je kako su u Sjevernoj Koreji ponovno pokrenute aktivnosti oko izrade nuklearnog oružja, te da se aktivno radi na proizvodnji „jedne ili dvije“ interkontinentalne balističke rakete.