Izvješće švedske Uprave za javno zdravstvo ukazalo je na nagli porast takozvanih „socijalnih bolesti“ među imigrantima, što se pripisuje životnim uvjetima i načinu života.

Za omigrante koji dolaze u Švedsku manje je vjerojatno da će patiti od dijabetesa, pretilosti i visokog krvnog tlaka od onih koji su tamo rođeni. Međutim, nakon samo nekoliko godina ta se slika mijenja, pokazalo se novo izvješće Javne zdravstvene službe.

Na primjer, samo tri posto Afrikanaca ima dijabetes po dolasku, ali nakon samo pet godina u Švedskoj, njihov udio se povećava na 14 posto.

Prema izvješću, samostalno prijavljivanje mentalnih oboljenja također je češća među osobama rođenim u inozemstvu, ali uvelike varira ovisno, između ostalog, o dobi, spolu i zemlji rođenja. Međutim, žene češće prijavljuju mentalne bolesti, bez obzira na njihovo podrijetlo.

Ovo je nevjerojatno. Izbjeglice koje dolaze u Švedsku obično su prilično zdrave, a zatim se zdravlje značajno pogoršava,“ rekao je za Expressen Johan Carlson, ravnatelj Uprave za javno zdravstvo.

Objašnjenje koje nude vlasti jest da se radi o uvjetima života i životnim navikama. Imigranti imaju poteškoća s ulaskom na tržište rada, uglavnom susamovoljno isključeni iz društva i imaju manji dohodak, što sve ima negativan utjecaj na zdravlje.

Uglavnom smo gledali na takozvane ‘bolesti blagostanjakao što su dijabetes, pretilost i visoki krvni tlak, a oni su češći kod osoba rođenih u inozemstvu koje su živjele u Švedskoj pet ili više godina u usporedbi s ljudima koji su živjeli tu kraće vrijeme,“ objasnio je Carlson.

Izvješće je slijedilo skupinu osoba rođenih u inozemstvu koje su se preselile u Švedsku u razdoblju 1990. do 2014. Veliki broj imigranata koji su došli u Švedsku 2015. i kasnije nisu uključeni.

U osnovi, to je pitanje integracije“, predložio je Carlson. „Znamo da su tjelesna aktivnost i dobre prehrambene navike presudni, ali mnogi novopridošli ne prepoznaju lokalnu prehranu i ne znaju što je korisno. Nedostatak znanja i jeziče poteškoće utječu i na ono što jedete i na mogućnosti za tjelesnu aktivnost. Manje se krećete i postajete vrlo sjedilački tip“.

Slabo znanje o tome kako društvo funkcionira također dovodi do toga da su imigranti manje skloni tražiti medicinsku skrb tijekom prvih nekoliko godina, zaključio je Carlson.