Čelnik švedskog proizvođača automobila Volvo izjavio je da se njegova tvrtka teško nosi s privlačenjem stranih stručnjaka zbog manjka javne sigurnosti te razmišlja o možebitnoj selidbi tvrtke drugdje.

Govoreći za dnevni list Svenska Dagbladet, glavni izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson požalio se na činjenicu da ovaj proizvođač automobila postupno gubi svoju privlačnost za strane tehničke stručnjake i inženjere, kao i top menadžere, prenosi RT.

Problem je, prema njegovim riječima, dijelom u činjenici da se stručnjaci nerado esele u drugi najveći grad Švedske u Gothenburg, gdje se nalazi sjedište Volva, zbog nedvojbeno visoke stope kriminala.

Prošle godine samo u Gothenburgu zapaljeno je 250 automobila

Izrađujemo automobile, ne možemo riješiti taj problem“, rekao je Samuelsson. „Ipak, još uvijek se može istaknuti da taj problem postoji.“ Među ostalim pitanjima koja je spomenuo su nedostatak pristupačnih stambenih jedinica i škola.

Samuelsson je čak spomenuo da bi tvrtka mogla razmisliti o premještanju svog sjedišta negdje drugdje – vjerojatno čak i izvan Švedske – ako se ta situacija ne promijeni. Istaknuo je da Volvo još uvijek ne razmišlja o takvoj mogućnosti, ali u budućnosti ni to nije isključeno.

Samuelssonove riječi izazvale su ljutitu reakciju šefa policije Göteborga Erika Norda, koji ih je odbacio kao „nepravedne“.

Opća situacija u gradu nije tako loša, kazao je, objašnjavajući da nešto što se na drugim mjestima vidi kao „normalno“ na neki način dobiva „nezasluženo veliku pozornost“ u Švedskoj.

Nord je također kritizirao Sameulssona zbog njegovih izjava tvrdeći da se previše oslanja na društvene medije, što daje iskrivljen pogled na situaciju, tvrdi šef policije koji očigledno nije svjestan niti službenih statistika vlastite države.

Nakon spaljenih 100 automobila, policija „želi razgovarati“ s roditeljima izgrednika

Čak i takvi ljudi kao što je Hakan Samuelsson dobivaju informacije o tome što čitaju na Facebooku i Twitteru. To ne znači da je to istina“, rekao je Nord za švedske medije, dodajući kako je „Gothenburg prilično siguran grad“ u usporedbi s drugim gradovima širom svijeta.

Međutim, drugi švedski dužnosnici složili su se sa Samuelssonom. Bivši zavarivač i „feministički premijer“ Stefan Loefven izjavio je kako ima „poštovanja“ za Samuelssonovo mišljenje.

Ako Volvo doživljava [takve probleme] onda je to tako“, rekao je, obećavajući izgraditi više domova, poboljšati obrazovanje i boriti se protiv kriminala.

Više ulažemo u visoko obrazovanje. Obučavamo dva puta više policajaca prije nego što smo stupili na dužnost“, rekao je Loefven novinarima.

Axel Josefson, općinski dužnosnik iz Gothenburga, rekao je da je itekako svjestan problema grada i da se „slaže“ s kritikama koje je izrazio glavni izvršni direktor.

Iako je Gothenburg nešto manje poznat po zločinima kao što su pucnjave i detonacije eksplozivnih naprava, poput Malmöa, on je i dalje središte sličnih djela poput paleža automobila i drugih oblika kriminala.