Jaka radijacija očitana u Rusiji na području Urala

Gotovo tisuću puta viša razina radijacije od uobičajenog zabilježena je na području Urala u Rusiji. Uzrok zračenja za sada je službeno nepoznat.

Unatrag mjesec dana, tajanstvena radijacija u zraku očitavala se u više zemalja zapadne Europe, no izvor zagađenja nije bio poznat, unatoč nagađanjima o mogućoj nuklearnoj nezgodi na području Rusije ili Kazahstana.

Ruski dužnosnici potvrdili su informacije o prisutnom visokom stupnju zračenja na području Urala. Pored toga, ruska meteorološka služba navodno je uočila koncentraciju rutenijuma 106 na području južnog Urala unatrag dva mjeseca, što je klasificirano kao „ekstremno zagađenje“.

Obližnja tvornica za obradu nuklearnog otpada, poznata po prijašnjim nuklearnim zagađenjima, negirala je odgovornost za spomenuto zračenje.

Premna službenoj izjavi tvornice Mayak, „atmosfersko zagađenje rutenijumom 106 nije povezano s radom tvornice, zato jer se izdvajanje rutenijuma 106 iz iskorištenog nuklearnog goriva u tvornici ne provodi već godinama“.

Mayak je u prošlosti bio izvor velikih zagađenja, a još daleke 1957. godine bio je poprište velike nuklearne katastrofe kad je nekoliko desetaka tisuća ljudi ozračeno prilikom eksplozije spremišta nuklearnog goriva, što je Sovjetski Savez desetljećima skrivao od javnosti.

IZVORNatural Blaze