Janez Janša novi slovenski premijer, frustrirani marksisti pozvali na njegovo ubojstvo

Vođa Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša postavljen je za novog premijera Slovenije, a očekuje se da bi on trebao postrožiti anti-imigracijsku politiku zemlje.

Slovenski predsjednik Borut Pahor imenovao je Janšu novim premijerom nakon što je sklopljen koalicijski dogovor između SDS-a i triju drugih stranaka slovenskog sabora.

Imenovanje novog premijera uslijedilo je nakon sloma prethodne ljevičarske koalicije pod vodstvom Marjana Šareca koji je dao ostavku u siječnju.

SDS je osvojio pobjedu na posljednjim izborima 2018., ali stranka nije uspjela osigurati dovoljan broj koalicijskih partnera za formiranje vlade.

Od nove vlade se očekuje navodno pooštrenje kontrola granice, reforma odnosa prema imigrantima te uvođenje obvezne vojne službe u trajanju od šest mjeseci.

Na izbor Janše odmah su reagirale marksističke skupine koje su organizirale neprijavljeni prosvjed oboružani transparentima s tipičnom simbolikom maloumnosti, imbecilnosti i zaostalosti komunističkog režima.

Po ustaljenom običaju, frustrirani pristalice propalog genocidnog režima uzvikivali su i „Ubij Janšu“ tijekom navodnog prosvjeda protiv „mržnje“.