Japan namjerava uvesti plaćanje putem otisaka prstiju

Fingerprint_detail_on_male_finger

Počevši od ovog ljeta, japanska vlada će testirati sustav kojim će strani turisti biti u mogućnosti verificirati svoj identitet i kupovati proizvode koristeći isključivo svoje otiske prstiju.

Vlast se nada da će tako privući strane turiste koristeći sustav koji će smanjiti kriminal i osloboditi turiste od potrebe nošenja novca i kreditnih kartica. Nadaju se da će sustav u potpunosti zaživjeti do olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Turisti će prilikom dolaska u zemlju imati mogućnost da registriraju svoje otiske prstiju i povežu ih sa svojim ostalim podacima, poput podataka s kreditne kartice. Nakon toga će moći kupovati u određenim trgovinama ovjerom svojeg identiteta putem posebne naprave gdje će biti dovoljno dati otisak dva prsta.

Prenoćišta i hoteli zakonski traže od stranih turista da pokažu svoju putovnicu prilikom prijave. Ovim planom vlada namjerava ukinuti i tu potrebu. Ukupno 300 trgovina, restorana, hotela i drugih poslovnih subjekata sudjelovat će ovog ljeta u tom eksperimentu.

Unatoč bojazni da dobar dio turista neće htjeti dati svoje otiske zbog nepovjerenja, vlasti su optimistične. Prošle godine je zabavni park u Sasebu koristio sličan sustav u kojem su kupci koristili samo svoje otiske za plaćanje u oko 30 trgovina i restorana.

Ovih dana tokijska Aeon banka postaje prva banka u Japanu koja će testirati sustav u kojem će klijenti moći podizati novac na bankomatima koristeći samo otiske prstiju, umjesto bankovnih kartica.

Izvor: The Japan News