Japan odlučio ispustiti kontaminiranu vodu iz Fukushime u ocean

Glasnogovornik japanske vlade objavio je u petak da Japan namjerava ove godine početi ispuštati više od milijun tona pročišćene vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u ocean.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odobrila je prijedlog, ali vlada će odgoditi njegovu objavu dok ne dobije detaljno izvješće UN-ove nadzorne službe, prema glavnom tajniku kabineta Hirokazu Matsuno.

Najveća nuklearna katastrofa nakon Černobila dogodila se 2011. kada su veliki podvodni potres i valovi preopteretili rashladne sustave u postrojenju. Radovi na razgradnji su započeli i očekuje se da će trajati oko 40 godina.

Između travnja i studenog prošle godine, u Fukushimi se stvaralo prosječno 100 kubnih metara zagađene vode svaki dan, uključujući podzemne vode, oceane, oborine koje prodiru u područje i vodu koja se koristi za hlađenje.

Budući da trenutno u Fukushimi ima više od 1,3 milijuna kubnih metara vode i ponestaje prostora, voda se filtrira kako bi se uklonili različiti radionuklidi i prebacuje u spremnike.

Nakon što su postrojenja za ispuštanje dovršena i testirana, a cjelokupno izvješće IAEA-e objavljeno, Matsuno je izjavio da “procjenjujemo da bi vremenski okvir za ispuštanje bio negdje oko ovog proljeća ili ljeta.”

“Cijela administracija će uložiti sve napore kako bi održala sigurnost i poduzeti odgovarajuće mjere.”

S izuzetkom jednog radioaktivnog elementa, tricija, za koji stručnjaci tvrde da je opasan za ljude samo u velikim količinama, pročišćena voda, prema operateru postrojenja TEPCO, u skladu je s nacionalnim smjernicama za razine radionuklida.

Prema IAEA, emisija neće utjecati na okoliš i u skladu je s međunarodnim propisima. Ideja se našla na udaru kritika susjeda regije, osobito Kine i Južne Koreje, kao i organizacija poput Greenpeacea.