Japansko sveučilište Kyoto i tvrtka Sumitomo Forestry surađuju na izradi projektnog rješenja kojim bi se trebalo doskočiti sve većem problemu svemirskog smeća koje se nalazi u Zemljinoj orbiti, kao posljedica raspadnutih ostataka satelita i svemirskih letjelica.

Zabrinuti smo zbog činjenice da svi sateliti koji se vraćaju u Zemljinu atmosferu gore i iza sebe ostavljaju sitne čestice aluminija koje onda godinama lebde u Zemljinoj orbiti“, rekao je Takao Doi, japanski astronaut i profesor na sveučilištu Kyoto.

Prema NASA-inim procjenama, preko pola milijuna komada svemirskog smeća lebdi u Zemljinoj orbiti i kreće se brzinom do 28 km/h.

Stoga su japanski stručnjaci odlučili razviti prvi satelit od drvenih materijala, koji bi bio iznimno otporan na temperaturne promjene i sunčevo svijetlo, a koji pri povratku u Zemljinu atmosferu u potpunosti izgorio, te ne bi u atmosferi ostavljao štetne krhotine.

Iz tvrtke Sumitomo Forestry odbili su otkrili o kakvom bi se drvenom materijalu točno radilo, objašnjavajući da se radi o proizvodnoj tajni. Plan je da se do 2023. godine iskonstruira prvi drveni satelit.