Japan prihvatio samo 0,25 posto imigranata

Objavljeno:

REUTERS/Yuya Shino/File Photo

Japan je prošle godine prihvatio samo 28 od 10.901 imigranta iz zemalja Trećeg svijeta, prema službenim brojkama koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa.

Prema pisanju Reuters-a, Japan je zaprimio zahtjeve za azil iz 79 zemalja. Na vrhu liste nalazi se Indonezija (1829), a slijedi ju Nepal (1451) te Filipini (1412) i Turska (1143).

Oni kojima su zahtjevi odobreni dolaze iz Afganistana (7), Etiopije (4), Eritreje (3) te Bangladeša (2).

Već smo pisali o činjenicama da veliki dijelovi Afganistana nisu pod vlašću Talibana, te da se u njih deportira veliki broj Afganistanaca iz Pakistana, pa čak i Njemačke, a sve pod budnim okom UNHCR-a.

Slična je situacija s Etiopijom i Eritrejom, dok u Bangladešu ne bijesni nikakav rat.

Pored toga, Japan je dopustio ostanak dodatnih 97 osoba na „humanitarnim osnovama“, iako one nemaju status „izbjeglica.“

Tijekom protekle godine, broj prijava za azil u Japanu porastao je za 44 posto u odnosu na 2015., kada se za azil prijavilo 7586 osoba. Od te brojke, japanske vlasti prihvatile su samo njih 27.

Prema japanskom zakonu o kontroli imigracije te priznavanju izbjeglica, svatko tko traži azil mora „dolaziti s područja gdje mu je ugroženi život, tjelesna sigurnost ili fizička sloboda.

Japan tako već godinama ustrajava na sprječavanju velike mase lažnih „izbjeglica“ i prevaranata iz sigurnih zemalja, da putovanjem kroz 10-ak sigurnih zemalja dođu do Japana kako bi živjeli na račun ljudi koji tamo rade.

Osobe kojima zahtjev za azilom bude odbijen u Japanu završavaju u pritvoru, a potom ih se deportira u njihovu matičnu zemlju bez previše komplikacija. Procjenjuje se da Japan ima 1,4 posto stanovnika koji su rođeni izvan te zemlje.

Autor: Tribun

Povezani članci

Posljednje objavljeno