Japansko ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije, objavilo je izvješće o istraživanju koje uključuje razvoj ljudskih organa na tijelima svinja i drugih životinja.  Odbor koji je sastavio izvješće zaključio je da bi se trebalo omogućiti znanstvenicima uzgoj životinjskih embrija koji sadrže ljudske stanice, te rađanje takvih životinja za potrebe uzgoja organa za transplantaciju kod ljudi.

Postoji nekoliko metoda koje bi se mogle koristiti, uključujući ubrizgavanje ljudskih matičnih stanica u embrij svinje ili ovce, te potom usađivanje tog embrija u maternicu životinje gdje bi se razvijao do poroda.

Odbor vjeruje da potencijalna korist ovakve kontroverzne ideje nadmašuje potencijalni rizik. Nadaju se da bi to moglo dovesti do novih tretmana liječenja bolesti kod ljudi, te veću pristupačnost organa potrebnih za transplantacije.

No, naravno, tu su i etičke dileme po pitanju stvaranja potencijalnih hibrida između ljudi i životinja. Jedan od uvjeta koji je odbor naveo jest da se ne smiju stvarati jedinke koje „zamagljuju granicu između čovjeka i životinje“. No s obzirom da se s godinama i razvojem tehnologije pomiču i razne etičke granice, doista je nepoznato što po pitanju ovakvih istraživanja možemo očekivati u bližoj budućnosti.

IZVORWND