Japan: Robot krenuo u školu s učenicima

570e699cc46188ef1f8b458f

Japanska srednja škola Hisashi, u pokrajini Fukushima, ima novog učenika i njegovo ime je Pepper. Pepper je nešto drugačiji od ostalih učenika, on je naime humanoidni robot. To je prvi put da će robot učiti uz školarce.

„Nikad nisam mislio da ću biti primljen u ljudsku školu“, kazao je robot nakon što su mu rekli da je primljen u srednju školu Hisashi. Pepper ima impresivno znanje jezika, govori japanski i engleski. Uglavnom će pohađati satove engleskog jezika, iako su u školi rekli kako može pohađati i ostatak nastave. Učitelji smatraju kako će učenje pored Peppera imati pozitivan učinak na učenike, te potaknuti ih na učenje.

U kooperaciji japanskog Softbank Robotics i francsukog Aldebaran Robotics, Pepper je službeno pušten u prodaju u lipnju 2015. godine. Peppera možete kupiti za 1.600 dolara, odnosno nekih 10.600 kuna. Prvih tisuću modela bilo je prodano doslovno unutar jedne minute.

Visine 120 cm i sa „touch screen“ ekranom na prsima, Pepper koristi svoje višestruke kamere i senzore kako bi identificirao ljudske osjećaje i shodno tome iskazivao vlastite emocije u prigodnom obliku. Iako je ovaj android „prvi humanoidni robot dizajniran da živi sa ljudima“, proizvođači tvrde kako Pepper „ne čisti, ne kuha i nema posebne moći. Pepper je društveni robot namjenjen da razgovara s vama, prepoznaje emocije i reagira na njih“.

Pepper je donekle zaštićen od seksualnih napada (tu se sad postavlja logično pitanje, o kakvim seksualnim napadima uopće može biti riječ), naime svi kupci dužni su pismeno se obvezati da se neće upuštati u intimne odnose sa Pepperom… No ima i onih kojima je Pepper uspio dignuti živce, što ga je pretvorilo u žrtvu fizičkog nasilja; čovjek u Japanu je prošlog rujna uhićen jer je u pijanom stanju fizički napao robota.

Dokle ovaj svijet može ići sa svojom bizarnošću, a još više sa svojom glupošću, tek predstoji da vidimo.

Izvor: Russia Today