Japanski premiejr Abe Shizo potvrdio je u ponedjeljak svoju namjeru slanja japanskih vojnika na Bliski istok nakon američkog atentata na iranskog zapovjednika Qasema Soleimanija.

Prema pisanju portala Al Arabiya, Abe je najavio kako će poslati japanske trupe u regiju kako bi osigurao japanske brodove i vojnu imovinu. Sukobljene strane pozvao je na diplomatsko rješavanje problema.

S povećanim napetostima na Bliskom Istoku, duboko sam zabrinut zbog trenutne situacije“, rekao je Abe. „Treba izbjeći daljnju eskalaciju situacije i molim sve uključene strane da iscrpe diplomatske napore kako bi se smanjile napetosti.

Hassan Rouhani postao je prvi iranski predsjednik koji je posjetio Tokio u gotovo dva desetljeća prošlog mjeseca, dok je Abe pokušao sklopiti sporazum koji će spriječiti eskalaciju napetosti nakon Trumpove odluke da otkaže nuklearni sporazum predsjednika Baracka Obame i ponovno primijeni sankcije, koje od tada imaju pogubni učinak na iransko gospodarstvo.

Atentat je očito iznenadio japansku vladu i to je ponižavajuće za Abea, jer on je bio onaj koji pokušava igrati ulogu posrednika između dviju strana,“ izjavio je Akitoshi Miyashita, profesor međunarodnih odnosa na Međunarodnom sveučilištu u Tokiju.

Pokušavajući izbalansirati svoj odnos između Washingtona i Teherana, Abe je odlučio ne pridružiti se koaliciji koju predvodi SAD, koja patrolira vodnim putovima na Bliskom istoku, ali će poslati vojno plovilo i dva patrolna zrakoplova usmjerena na zaštitu njihovih brodova i druge vojne imovine.

Japanske snage neće biti raspoređene u Hormuškom tjesnacu, području na kojem prolazi veći dio globalne trgovine naftom i gdje uglavnom djeluje koalicija pod vodstvom SAD-a.