Japan uvodi sankcije na izvoz dječjih igračaka u Rusiju

Foto: James Matsumoto / SOPA Images / LightRocket

Japan je u petak uveo nove sankcije protiv Rusije, dodajući dječje igračke na novi popis robe koja podliježe zabrani izvoza.

Japansko Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije revidiralo je svoja trgovinska ograničenja za “robu koja pridonosi jačanju ruske industrijske baze”, prema službenom priopćenju objavljenom u petak.

Ažurirani popis uključuje robu kao što su čelik, aluminij, građevinske strojeve, električnu opremu, radio opremu za navigaciju, zrakoplove i svemirske letjelice. Na popisu se nalazi i roba za djecu, poput igračaka, maketa, slagalica i predmeta na kotačima (bicikli i dječja kolica).

Prema izvješću nezavisne novinske mreže BNN, “uvrštavanje igračaka u zabranu izvoza, posebno popularne franšize Pokemon… naglašava namjeru Japana da izvrši pritisak na Rusiju različitim putevima, uključujući ciljanje robe široke potrošnje koja ima i kulturni i ekonomski značaj. ”

Embargo će stupiti na snagu 7. travnja. Najnovija zabrana u Tokiju je proširenje ograničenja nametnutih ranije ove godine, koja su pokrivala predmete koji se mogu koristiti u vojne svrhe, robu s dvojnom namjenom, određenu robu i poluvodiče.

Od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini, Japan je uveo sankcije ruskom vodstvu, bankama i tvrtkama te oduzeo Rusiji status najpovlaštenije nacije u trgovini. Tokio je stavio na crnu listu više od 50 poduzeća i više od 900 pojedinaca. Japanske su vlasti također zamrznule imovinu ruskih banaka te imovinu gotovo 40 tvrtki i organizacija.