Japanski istraživači izumili su implantat kojim bi se unutar samog tijela omogućilo uništavanje velikog broja tumorskih stanica pomoću svijetla, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Radi se o primjeni takozvane „fotodinamične terapije“ koja se već koristi u liječenju određenih vrsta tumora. Ona se temelji na korištenju određenih boja i svjetlosti s ciljem uništavanja tumorskih stanica.

Takvim pristupom uklanja se svijetlo visokog intenziteta te određene boje sa zahvaćenog tkiva, što dovodi do uništavanja tumora.

Ipak, problem predstavljaju tumori na organima koji se konstantno miču, kao recimo jednjak, pluća ili želudac. Tada je nemoguće kontrolirati osvijetljenje, odnosno dozu osvjetljivanja tumorskih stanica. Pritom premala doza ima slab učinak, a prevelika može oštetiti zdravo okolno tkivo.

Znanstvenik Toshinori Fujie sa Sveučilišta Waseda, sa svojim kolegama je razvio implantat koji se može ugraditi u tijelo te omogućiti kontrolu razine osvjetljenja. Implantat sadrži LED čip i NFC tehnologiju napajanja.

Pokusi s implantatom izvršeni su na mišu kojem su ubrizgane tumorske stanice. Ugrađenim implantatom one su obasjavane 10-ak dana svjetlom 100 puta manjeg intenziteta u odnosu na klasičnu fotodinamičnu terapiju.

Pri pokusu se koristio i lijek za senzibilizaciju stanica na svijetlo, nakon čega je uslijedila terapija crvenim ili zelenim svijetlom. Crveno osvjetljenje rezultiralo je prekidom rasta tumora, dok je zeleno svijetlo utjecalo na znatno smanjenje broja tumorskih stanica.

Primjena implantata mogla bi biti široka, posebice kad su u pitanju tumori kod kojih operacije predstavljaju visoki rizik.