Japanci počeli ljepiti bar kodove senilnim starcima

hitman-barcode-640x480

Japanci, poznati po svojoj domišljatosti, pronašli su način kako nadzirati starije građane koji pate od demencije – naljepivši im bar kodove na nokte.

Tvrtka iz grada Iruma, sjeverno od Tokija, proizvela je sitne naljepnice za nokte, od kojih svaka ima na sebi jedinstveni bar kod koji bi trebao pomoći obiteljima da pronađu svoje zalutale senilne rođake.

Naljepnica sa bar kodom zaljepi se za nokat osobe, a veličine je tek jedan centimetar.

Ako osoba sa naljepnicom zaluta, kako to starci znaju činiti, policija, ili tko god već pronađe osobu, moći će očitati identifikacijske i kontakt podatke skeniranjem QR koda.

No, lutanje senilnih staraca nije jedino što brine Japance. Japan, za koji se predviđa da će do 2060. godine čak 40 posto populacije biti umirovljenici, ima primjerice gotovo pet milijuna osoba starijih od 75 godina koje posjeduju vozačku dozvolu.

Prošli mjesec, japanska policija pokrenula je akciju pružanja popusta na tjesteninu u lokalnim restoranima za sve starije osobe koje predaju vozačku dozvolu, pomalo humorističan potez na koji ih je pak navela smrtonosna statistika sve većeg broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači u poznim godinama.

Izvor: Breitbart