Japanski poljoprivrednici za zaštitu svojih usjeva od divljih svinja, jelena te drugih „lopova“ uskoro će koristiti robotizirane vukove koji imaju crvene LED lampice na očima.

„Super Monster Wolf“ visok je oko 50 centimetara, dug je oko 65 centimetara a pogonjen je pomoću punjivih solarnih baterija, dok istovremeno koristi senzore pokreta kako bi otkrio druge životinje u blizini usjeva te ih zastrašio crvenim svijetlećim očima i zavijanjem ili čak zvukovima pucnjeva.

Ovi „vukovi“ mogu prijeći udaljenosti od oko jednog kilometra, a već su korišteni na poljima u blizini grada Kisarazu, gdje su učinkovito plašili potencijalne štetočine na poljima riže, piše The Independent.

Chikao Umezawa iz Japanske poljoprivredne zadruge, rekao je kako je na usjevima koje čuvaju robotizirani vukovi ima značajno manje štete.

Novi robotizirani vukovi uskoro će ući u masovnu proizvodnju, a prodavat će se za 514.000 jena, odnosno za oko 30.500 kuna po komadu. Poljoprivrednici koji si ne budu mogli priuštiti skupocjenog „vuka“, imat će mogućnost unajmljivanja na mjesečnoj bazi.

U Japanu su vukovi izumrli tijekom 19. stoljeća, a uzrok je naravno čovjek koji je i proveo istrebljenje. Stoga u pojedinim dijelovima Japana danas vladaju divlje svinje i jeleni, koji vole nanijeti štetu usjevima kestena i riže.