Japanske vlasti u utorak su odlučile otvoriti granice za 500.000 stranih radnika do 2025. godine, zbog manjka radne snage u više industrijskih grana.

Prijedlog japanskog premijera Shinzoa Abea još će morati proći reviziju u parlamentu ove jeseni, da bi bio usvojen, piše Abs-Cbn News.

Stranim radnicima biti će dopušten ostanak u Japanu na pet godina. Pritom će nova radna snaga pokrivati pet različitih industrija: poljoprivredu, građevinu, ugostiteljstvo, njega bolesnika te brodogradnja.

Prije dobivanja dozvole, kandidati će morati proći ispit kojim će dokazivati svoju sposobnost i vještine za traženo radno mjesto, a morati će poznavati i japanski jezik.

Oni koji prođu državni program obuke za strance, biti će izuzeti iz testiranja te će moći ostati 10 godina.

Prošle godine u Japanu je radilo 1.28 milijuna stranaca, što je više nego duplo u odnosu na 2008. Gotovo trećina njih dolazi iz Kine, a 19 posto njih iz Vijetnama. Dodatnih 12 posto je iz Filipina, a 9 posto iz Brazila te 5 posto iz Nepala.

Vlasti ipak tvrde kako granice neće otvoriti tipičnim ekonomskim imigrantima zbog straha od rasta kriminala kakav je viđen u Europi i življena na socijalnoj pomoći. Štoviše, radnici će biti specifično tretirani uz dopuštenje ostanka bez mogućnosti doseljenja obitelji.

Od tvrtki koje će zapošljavati strance, zahtijevat će se podnošenje plana za podršku strancima u vidu pronalaženja smještaja i tečajeva japanskog jezika. Mali poduzetnici imati će mogućnost tražiti pomoć od vladinih organizacija.