Koalicija japanskog premijera Sinzo Abea u subotu je usvojila zakon kojim će se dopustiti ulaz 345.000 stranih radnika u zemlju zbog kroničnog nedostatka radne snage.

Zakon je usvojen nakon što ga je odobrio gornji dom parlamenta unatoč kritikama opozicijskih stranaka na njegovo odobravanje donjeg doma u studenom ove godine. U oba doma dominira Abeova koalicja, prenosi Digital Journal.

Prema novom sustavu, Japan će uvesti oko 345.000 stranih radnika, ponajviše u sektoru građevine, prehrambene industrije te bolničkog osoblja.

Namjeravamo početi u travnju iduće godine, jer moramo brzo pokrenuti novi sustav kako bismo se nosili s trenutnim manjkom radne snage,“ rekao je Abe.

Opozicija se žestoko usprotivila ovom zakonu ističući da će on imati negativan učinak na japansko društvo.

Zakon će kvalificiranim stranim radnicima omogućiti rad u sektorima gdje kronično nedostaje domaće radne snage. Radne vize vrijedit će pet godina, ali im neće biti dopušteno dovoditi i svoje obitelji.

Stranci koji uspiju položiti zahtjevnije ispite japanskog jezika i koji budu imali bolje kvalifikacije, moći će dobiti vize koje će moći produžiti na neodređeno vrijeme, čime bi dobili i japansko državljanstvo te mogućnost dovođenja obitelji.

Ipak, postavljaju se pitanja hoće li stranci sniziti plaće radnika, što je redovni simptom svugdje u svijetu, te kako će se stranci uključiti u japanski sustav socijalnog osiguranja. Tu su i neke sumnje u mogućnost izrabljivanja stranaca.

Neka dosadašnja iskustva pokazuju da su niže kvalificirani strani radnici u Japanu pod programom „tehničke obuke“ bili metama zlostavljanja.

Japan se po uzoru na Europu također suočio s neminovnim starenjem stanovništva. No, umjesto okretanja pozitivnoj demografskoj politici, mnogi zagovaraju slabljenje dosadašnje imigracijske politike u zemlji s oko 98 posto homogene strukture stanovništva.