Japanski premijer: Ispuštanje radioaktivne vode iz Fukushime u ocean je neizbježno

Sindikat japanskih ribara kaže da se i dalje protivi ideji da se radioaktivna voda nakupljena u nuklearnoj elektrani Fukushima baci u ocean, budući da najviši vladini dužnosnici signaliziraju kako će kontroverzni plan vjerojatno ići u tom smjeru.

Japanski premijer Yoshihide Suga sastao se u srijedu s čelnikom Nacionalne federacije udruga za ribarstvo Hiroshiem Kishiem, razgovarajući o mogućnostima zbrinjavanja radioaktivnih voda – koje je vlada opisala kao „tretirane“ – koje su se nakupile u spremnicima smještenim oko nuklearne elektrane.

Sastanak naizgled nije donio rezultate, a šef Sindikata ribara nakon toga je rekao da se ribarske skupine i dalje protive bacanju zagađene vode u ocean, što bi se trebalo dogoditi tijekom idućih godina. Iako plan još nije potpisan, široko se smatra glavnom opcijom za rješavanje nagomilavanja.

„Odlaganje … pročišćene vode je neizbježno i stručnjaci su preporučili da je ispuštanje u more najrealnija metoda koja se može primijeniti. Na temelju tih podataka, želio bih odlučiti o vladinoj politici“, citirao je Kishi Sugu nakon sastanka. Ministar trgovine Hiroshi Kajiyama, međutim, rekao je da vlada više ne može odgađati svoju odluku o vodama Fukušime.

„Što učiniti s vodom pročišćenom od ALPS-a zadatak je koji vlada više ne može odgoditi bez postavljanja politike“, rekao je Kajiyama. ALPS se odnosi na „napredni sustav za preradu tekućina“ koji se koristi za „obradu“ zagađenih voda prije skladištenja.

Nuklearna elektrana Fukushima pretrpjela je katastrofalni slom još 2011. godine, nakon velikog potresa magnitude 9,0 i naknadnog omalovažavajućeg cunamija. U godinama od tada nuklearka je akumulirala veliku količinu onečišćene tekućine, koja uključuje vodu za hlađenje, kao i podzemne vode i kišu koja svakodnevno prodire u elektranu.

Trenutno oko 1,2 milijuna tona radioaktivne vode nalazi se u spremnicima oko nuklearke. Očekuje se da će operaterima elektrane ponestati prostora za skladištenje vode do 2022. godine.

Grupe zaštitnika okoliša više su puta kritizirale planove puštanja zagađenih voda u ocean, tvrdeći da bi to moglo dovesti do ekološke katastrofe bez presedana. Prošlog listopada Greenpeace je optužio Tokio da je sakrio istinu opisujući vodu kao „pročišćenu“, tvrdeći da tekućina sadrži „opasne razine ugljika-14“, koje „mogu oštetiti ljudsku DNK“.

Krajem ožujka, Japan je zatražio pomoć od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), tražeći od UN-ovog nuklearnog nadzornog tijela da provede sigurnosni pregled njihovih planova. Tada je Kajiyama rekao da je bilo „važno otkloniti zabrinutost i brigu oko reputacije zbog sigurnosti vode koja je prikuplja u zemlji, kao i iz naših susjednih zemalja.“

IAEA je zauzvrat nagovijestila da je spremna podržati vladine planove za rješavanje problema s vodom Fukushime, izražavajući uvjerenje da Tokio ima dovoljno odlučnosti i tehnoloških kapaciteta da pravilno izvede odlaganje.