Japanski Vrhovni sud potvrdio je zakon koji od transrodnih osoba traži da se moraju podvrgnuti sterilizaciji ako žele da se promjena spola  provede na službenim dokumentima.

Iako sud priznaje da postoje sumnje glede toga je li zakon u skladu s društvene promjene koje se zbivaju i novim vrijednostima koje se promiču u društvu, zakon je u potpunosti u skladu s ustavom.

Zakon nalaže da osoba koja traži zakonsku promjenu spola „ne smije imati funkcionalne reproduktivne organe“. Također mora imati tijelo koje „izgleda kao da ima genitalije suprotnog spola“.

[do_widget id=text-53]

Procjenu ustavnosti zakona tražio je Takakito Usui, transrodni muškarac koji želi da na njegovim službenim dokumentima piše da je žena. Saziv od četiri suca ustanovio je da je zakon ustavan, te odbacio zahtjev. Suci su naveli da je osnovna svrha ovog zakona spriječavanje problema u odnosima djece i roditelja koji mogu voditi „društvenoj konfuziji i naglim promjenama u društvu“.

Ova presuda okončala dvogodišnju pravnu bitku, no odvjetnik koji je vodio postupak u ime Usuija, Tomoyasu Oyama, nada se da će zakonodovci u skoro vrijeme promijeniti ovaj zakon.

Ne mogu vjerovati da danas postoji zakon koji od ljudi traži da idu na operaciju promjene spola. Na ovom slučaju radili smo dvije godine. Unatoč svemu, iz mjeseca u mjesec vidimo napredak u društvenim odnosima i razumijevanju za transrodne osobe“, rekao je Oyama.