Slavenski panteon: Jarilo – bog rata i plodnosti

Jarilo, a u nekim krajevima poznat i kao Gerovit ili Rujevit, smatra se bogom rata, ali i božanstvom Sunca, koje označava donosioca plodnosti.

Na otoku Rujanu, gdje su Jarila zvali Rujevit, nalazio se hram u kojem je bio smješten i njegov kip, sa sedam glava i osam mačeva. Hram je bio sagrađen od drveta i sastojao se od jedne prostorije u kojoj su bila postavljena četiri stupa. Na zidovima se nalazila dekorativna ljubičasta tkanina.

Neki vjeruju kako je sedam glava Rujevita predstavljalo sedam bogova kijevskog panteona, dok su drugi smatrali kako sedam glava simbolizira sedam „ljetnih“ mjeseci u godini kojima je vladao Jarilo. Ista priča vrijedi i za sedam mačeva koji ga okružuju, dok je osmi, kojeg Jarilo drži u ruci, njegov osobni i ujedno simbol ratničkog božanstva.

Jarilo je također nosio i štit prekriven zlatnim pločicama koji se čuvao u hramu. Štit se često nosio među lokalni narod koji bi mu se klanjao.

Izvor: pinterest

Promatrajući astrološki, Jarila se povezivalo sa ratničkim planetom Marsom, a mnoge činjenice govore tome u prilog. Smatra se kako je crvena Jarilova boja, a također ga se povezivalo sa zodijačkim poljem Ovna.

U staroslavenskom kalendaru, jesec belojar, današnji ožujak, u sebi sadrži Jarilovo ime. Njegov praznik slavio se na proljetnu ravnodnevnicu 21. ožujka, kada Sunce ulazi u polje Ovna. Tog dana se janje običavalo žrtvovati Jarilu u čast.

Jarilovo ime sadržano je danas i u pojmovima poput „razjaren“, što jasno ukazuje na ratničku prirodu.

Dolaskom kršćanstva, kao i mnogi drugi bogovi, Jarilo biva preimenovan u sv. Juraja, a njegov dan pomaknut na 23. travnja. Novi svetac ovjekovječen je kao borac protiv sila tame koje simbolizira zmaj. Ipak, zmaj u novonastaloj religiji predstavlja i poganska božanstva koje je kršćanski pokret smatrao demonskim, a čemu je trebalo zatrti trag.

Sv. Juraj | Izvor: pinterest

Ipak, Jarilo je unatoč novoj formaciji i dalje ostao simbol dobrote i borbe za pravednost. Poveznica s Marsom je dakako analogija grčkoj i rimskoj mitologiji. Naime, grčki bog Ares, odnosno rimski Mars, ljubavnik je boginje Afrodire, kojoj je analogija slavenska Lada, boginja proljeća.

U slavenskoj mitologiji, upravo su Lada i Jarilo božanski par, a ova veza može se promatrati na dva načina: prožimanje ljubavi i mržnje te odnos ljubavi i rata. Međutim, neki vjeruju kako je zapravo riječ o povezanosti dva božanstva plodnosti.

Suprotnost Jarilu je Porevit, za kojeg se smatra da vlada preostalih pet  „zimskih“ mjeseci u godini, a koji je ujedno i Jarilov brat. Njegov hram također se nalazio na otoku Rujanu.

Jarilo u njihovom odnosu predstavlja Sunce, te je gledan kao božanstvo plodnosti koje omogućuje da ljetina dobro rađa, dok istovremeno štiti usjeve od tuče. Upravo su rituali vezani za Jarila slavili tu zaštitu i plodnost koju je predstavljao.

Praznici Jarila slavili su se u rano ljeto, a slaveći njega, zapravo se slavilo ponovno buđenje Sunca i topline nakon dugih zima. U to vrijeme, mladići bi izrađivali slamnatu lutku koja je predstavljala Jarila, a potom bi je bacali u vodu nadajući se da će spajanje vode i slamnatog Jarila donijeti rodnu godinu.

Autor: Radogost Horvat