Diljem Južnoafričke republike organizirani su javni prosvjedi zbog vala ubojstava bijelih farmera u toj zemlji. Nekoliko autocesta koje vode gradovima Cape Town, Pretoria i Johannesburg blokirano je stotinama vozila koja su se sporo kretala u znak prosvjeda kojeg su organizirale udruge farmera.

Prosvjed pod nazivom Crni ponedjeljak, imao je za cilj usmjeriti pozornost na visoku stopu ubojstava i nasilja usmjerenog prema bijelim farmerima u toj zemlji, koja je daleko viša od ukupne stope ubojstava u toj zemlji. Samo prošle godine u rasistički motiviranim napadima ubijeno je 70 bijelih farmera, te je izvršen 341 napad na farme.

Farmer ima četiri i pol puta veću vjerojatnost da će biti ubijen u Južnoj Africi, nego prosječni građanin“, rekao je Ian Cameron, predsjednik udruge AfriFrom, lobističke organizacije koja promiče prava bijelačke manjine u toj zemlji.

To znači da su farmeri tri put češće žrtve ubojstava nego policajci. Farmeri obavljaju najopasniji posao u ovoj zemlji. Ne možemo dopustiti da se takva situacija nastavi.