Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto ustvrdio je da Rusija možda stoji iza javnog spaljivanja Kurana u Stockholmu, u Švedskoj prošlog tjedna. Dodao je da je to moglo biti orkestrirano kako bi se izbacila iz kolosijeka nastojanja zemlje da se pridruži NATO-u.

Pred desetak dana, Rasmus Paludan, antiislamski aktivist i vođa manje danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs (Tvrda linija), zapalio je muslimansku svetu knjigu ispred turske ambasade u Stockholmu. Ankara je oštro prosvjedovala protiv akcije, a predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da se Švedska više ne može oslanjati na potporu Turske za svoje pristupanje vojnom bloku predvođenom SAD-om.

Paludan je u petak spalio kopije Kurana ispred džamije, turskog veleposlanstva i ruskog konzulata u Kopenhagenu u Danskoj.

Govoreći za finski TV kanal Yle u subotu, Haavisto je iznio ideju da bi Rusija mogla biti povezana sa spaljivanjem knjiga. “Ova stvar je pod istragom. Otkrivene su razne veze u krugu aktivista”, rekao je Haavisto. “Ne mogu sa sigurnošću tvrditi… Ali pokazan nam je koncept kako djelovati kako bi se nanijela maksimalna šteta težnjama za članstvo u NATO-u.”