Dobar dio američke političke javnosti kritizirao je američkog predsjednika zbog iznimno male prisutnosti u medijima ko i te iste medije zbog odnosa u kojem praktički tetoše aktualnog predsjednika postavljajući mu unaprijed dogovorena i iznimno laka politička pitanja. Biden je također ostao zabilježen kao predsjednik koji je najdulje čekao da sazove vlastitu tiskovnu konferenciju za medije.

Neki su se zbog toga javno zapitali, a među njima je i republikanski senator John Cornyn iz Teksasa, je li Joe Biden doista taj koji je uistinu na vlasti i upravlja američkom administracijom, ili to netko radi umjesto njega.

Cornyn se tako osvrnuo na činjenicu da Biden ne daje TV intervjue te poprilično oskudno daje izjave na društvenim mrežama, a kad do toga i dođe, njegove objave su krajnje konvencionalne. Cornyn je dodao da odluka Bidenove administracije da se predsjednik ne izlaže toliko javnosti za razliku od njegovih prethodnika ozbiljno nameće pitanje je li Biden doista taj koji vodi glavnu riječ u svojoj administraciji.

Iz Bijele kuće su na ovo odgovorili da se Biden bavi pravim predsjedničkim poslom i nema vremena za „objavljivanje objava s teorijama urote“.

Bidenova medijska šutnja česta je tema američki političkih komentatora. Bidenu je trebalo 64 dana od inauguracije da konačno održi vlastitu tiskovnu konferenciju, dok je Trumpu za to trebalo samo 27 dana, a Obami pak samo 20.

Mediji nagađaju da je Biden, poznat po svojim javnim gafovima i ponekad nepriličnim izjavama i ponašanju, namjerno ograničio svoju pojavu u javnosti kako bi izbjegao ponavljanje takvih situacija.