Njemačka država potrošila je preko 5 milijuna eura čuvajući samo jednog sirijskog imigranta u malom njemačkom selu Bitterfeld, pri čemu je on klasificiran kao toliko ozbiljna teroristička prijetnja da su ga u protekle tri godine 24 sata dnevno čuvali policajci.

Situacija nije samo bizarna nego naprosto suluda. Kad 19-godišnji Sirijac Ayman N. želi ići u kupovinu u grad, četiri policajca u civilnoj odjeći moraju ga pratiti s dva vozila udaljena nekoliko metara.

Nije mu dopušteno da napušta smještaj dalje od supermarketa, a svi njegovi pokreti praćeni su pomoću elektroničke naprave na njegovom gležnju.

Prema podacima njemačkog informativnog portala Magdeburg Volksstimme, policajci koji su čuvali dotičnog imigranta-terorista nagomilali su 95.000 radnih sati. Po satnici od 52 eura po državnom službeniku, to iznosi 5.000 eura svaki dan i preko 5 milijuna eura ukupno. Bizarni podatak ne uključuje čak ni troškove vozila ili druge materijalne resurse, jer ovi podaci još nisu uključeni u ukupni zbroj.

Trenutno su potrebna četiri policajca za nadzor po smjeni, što iznosi 12 službenika dnevno, a većina ih dolazi iz njemačkog grada Magdeburg.

Ova bizarna situacija traje od 2017. godine, a kritičari te sulude situacije ističu je kao još jedan trošak odluke etnomazohističke kancelarke Angele Merkel da dovuče više od milijun imigranata s Bliskog Istoka i Afrike u Njemačku 2015. i 2016.

Zbog činjenice da se policijski resursi u tako visokoj mjeri troše na jednog imigranta razbjesnila je policijski sindikat.

Predstavnik policijskog sindikata Uwe Bachmann govori o „krajnje nesretnoj situaciji“ u vezi s Aymanom N.

Ne možemo ga gledati zauvijek. Ovaj stalni nadzor povezuje snage koje su hitno potrebne drugdje“, ponovio je Peter Meißner, koji obavlja funkciju šefa Udruženja njemačkih policijskih službenika (BDK).

Navedeni razlog ekstremnog nadzora je taj što je klasificiran kao ekstremna teroristička prijetnja. Trenutno se čeka da se njegovo suđenje nastavi pred Vrhovnim sudom u Berlinu.

U kolovozu 2017. Okružni sud u Halleu pokrenuo je nadzor nad njim na temelju uvjerenja da se „priprema za ozbiljan nasilnički čin koji prijeti državi“.

Simpatizer ISIL-a, koji je u zemlju ušao kao „maloljetnik bez pratnje“ u jesen 2015. godine, živio je u Osternienburger Landu do siječnja 2017. i uspostavio kontakt s istomišljenicima na internetu.

Prema tužiteljstvu, dobio je upute za proizvodnju automatske puške AK-47 (kalašnjikov), a u razgovoru je pitao i gdje se može nabaviti oružje, te kako napraviti eksplozivni pojas za bombaše-samoubojice. Nadalje, Sirijac je tajnom službeniku za ustavnu zaštitu priznao da planira „nešto veće“, uključujući napad u Berlinu.

Nakon trećeg dana zatvorenog ročišta u rujnu 2017., regionalni sud odlučio je da više nije odgovoran za Aymana N. i slučaj je uputio Okružnom sudu u Berlinu na temelju novih optužbi u vezi s njegovim članstvom u stranoj terorističkoj skupini.

Međutim, Berlinski prizivni sud također je privremeno obustavio postupak nakon četvrtog dana ročišta u prosincu. Glasnogovornica suda Lisa Jani rekla je da su „potrebne daljnje istrage“.

Javna tužiteljica u Naumburgu sada je odgovorna za slučaj, te kaže kako je potreban cjelodnevni nadzor s obzirom na opasnost koja prijeti zbog njega.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova odbija komentirati slučaj.