Pariške vlasti u subotu su objavile da je jedan od najtraženijih sudionika genocida Ruandi 1994. godine, konačno uhićen u predgrađu Pariza.

Felicien Kabuga (84), čija je glava ucijenjena s 5 milijuna dolara, optužen je za opremanje milicija u genocidu u kojem je ubijeno više od 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutusa koji su ih pokušali zaštititi. On je kao bogati poduzetnik ubojice opremao mačetama te je javno pozivao na masovno ubijanje, prenosi AP.

Kabuga je uhićen tijekom zajedničke istrage s UN-ovim Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za aznene sudove ureda tužitelja, priopćile su francuske vlasti.

Živio je u gradu sjeverno od Pariza, Asnieres-Sur-Seine, pod drugačijim imenom, priopćilo je tužiteljstvo.

Međunarodni kazneni sud UN-a za Ruandu optužio je Kabugu 1997. zbog optužbi vezanih za zavjeru za počinjenje genocida, progona i istrebljenja.

Tužitelji u Ruandi rekli su da su pronađeni financijski dokumenti u glavnom gradu Kigaliju, nakon što je istraga genocida pokazala da je Kabuga koristio desetke svojih kompanija za uvoz ogromnih količina mačeta koje su korištene za klanje ljudi.

Kabuga je optužen i za osnivanje radiotelevizije Mille Collines koja je emitirala genocidnu propagandu protiv etničkih Tutsija, kao i obuku i opremu milicije Interahamwe, što je rezultiralo masovnim pokoljem.

Američki generalni tajnik Antonio Guterres pozdravio je uhićenje Kabuge, izjavio je američki glasnogovornik Stephane Dujarric.

Kabuga je bio blizak bivšem predsjedniku Juvenalu Habyarimana, čija je smrt u obaranju njegova aviona nad Kigalijem pokrenula 100-dnevni genocid. Kabugina kći udala se za Habyarimana sina.

Očekuje se da će Kabuga biti premješten u pritvor ICC-a u Haagu u Nizozemskoj.

Službenici u Ruandi pozdravili su uhićenje. Prema tužiteljima, među ostalim bjegunce koji su još uvijek na slobodi su Protais Mpiranya, bivši zapovjednik predsjedničke garde i bivši ministar obrane Augustin Bizimana.

Godinama nakon genocida, odnosi između Ruande i Francuske bili su tenzijama, a vladajuća stranka Ruande djelomično je okrivila francusku vladu za podršku genocidnom režimu.

No, pod francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, čini se da su Kigali i Pariz izmijenili neke korake. Francuske vlasti su 2018. priopćile da su odustale od istrage avionske nesreće 1994. godine, navodeći kao razlog navodni nedostatak dovoljno dokaza.

Nekoliko osoba bliskih predsjedniku Ruande Paulu Kagameu bilo je pod istragom, a njegova vlada osporavala je istragu, rekavši da je ona namijenjena oslobađanju od sumnjive uloge Francuske u genocidu.

Macron je 2019. najavio stvaranje povjerenstva koje će imati zadatak istražiti navodnu ulogu Francuske.