Jedan od vođa ISIL-a, optužen je u rujnu u Mađarskoj gdje je uhićen na aerodromu u Budimpešti. Optužbe ga terete za sudjelovanje u ubojstvu desetaka žena i djece te odsijecanje glave imamu. U Europi je inače imao status – „izbjeglice“.

27-godišnji F Hassan pridružio se ISIL-u 2014. nakon što je 2011. napustio sirijsku vojsku, navode tužitelji, a prenosi The Independent.

Potom je regrutirao druge džihadiste da idu od vrata do vrata i da ubiju desetine ljudi u blizini grada Homs u 2015. Žrtve su uključivale šest žena i dijete, od kojih su svi ubijeni nožem ili metkom.

Ostali su zatim zaokruženi i primorani da se okupe na glavnom gradskom trgu, gdje su gledali kako Hasan i drugi militanti vrše brutalno odrubljivanje glave imamu.

Na trgu su bili prisiljeni svjedočiti pogubljenju“, rekao je tužitelj Andras Urbanyi sudu u Budimpešti. „Lokalni imam je bio obezglavljen. Hassan i sudionik odrubili su glavu imama dugim, vrtoglavim pokretima, a potom podigli glavu prema mnoštvu.

Otkriveno je i da je nakon navodnog počinjenja zločina u Siriji, Hassan ušao u Europu kao „izbjeglica“ prije nego je uhvaćen u Mađarskoj.

Hassan je stekao status „izbjeglice“ u Grčkoj, prije nego što je u prosincuuhićen na međunarodnom aerodromu Ferenc Liszt u Budimpešti, kada su otkrili da su on i žena zajedno krivotvorili osobne iskaznice.

Slučaj Hassana još jednom je pokazao kako u Europi granice doista postoje samo na papiru te je potvrda kako masovna imigracija označava kolonizaciju Europe kriminalcima, silovateljima i teroristima.

Još u 2015. ISIL se hvalio kako je iskoristio izbjeglički program za slanje džihadističkih terorista u Europu od 2012. godine, s ciljem stvaranja muslimanskih „no go zona“ u zapadnim gradovima koji se mogu koristiti kao baza za pokretanje daljnjih napada.

Ova se tvrdnja ponovljena je godinu dana kasnije kada je zapovjednik ISIL-a izjavio: „S izbjeglicama smo poslali mnogo operativaca u Europu. Neki od naše braće ispunili su svoju misiju, ali drugi još čekaju da se aktiviraju.

Podsjetimo, u masakru u pariškom Bataclanu 2015. sudjelovao je terorist koji je upravo kao „izbjeglica“ prošao te bio registriran u tadašnjem prihvatnom centru Opatovac u Hrvatskoj.