Jedenje mesa je čin podilaženja patrijarhatu

Foto: AP / J. Scott Applewhite

Profesorica sveučilišta Pennsylvania Anne DeLessio-Parson tvrdi da je jedenje mesa „podilaženje patrijarhatu koji implicira da je jedenje mesa muževni imperativ“.

U časopisu Journal of Feminist Geography (da, očito i geografija, odnosno zemljopis, mogu biti feministički) DeLessio-Parson tvrdi da „odluka pojedinca da postane vegetarijanac samo po sebi ne destabilizira rodne odnose, ali posljedični društveni odnosi između vegetarijanaca i mesoždera zahtjevaju svojevrsni otpor“.

Odbijanje jedenja mesa stoga pruža mogućnost da kroz društvenu interakciju dovedemo u pitanje binarnu podjelu spolova.

Ona nadalje smatra da je nejedenje mesa politički čin otpora biološkoj podjeli spolova na muški i ženski. Također tvrdi da je vegetarijanstvo oblik otpora žena protiv patrijarhata.

Žene time preuzimaju kontrolu i autoritet nad svojom prehranom, odbacuju mesnu muževnost prihvaćajući ujedno pogled na svijet koji također odbacuje seksizam i rasizam. Žene time poručuju da same odlučuju o tome što ulazi i izlazi iz njihovog tijela.

DeLessio-Parson je posebno pohvalila muškarce koji su vegetarijanci, te tvrdi da su oni najčešće otvoreniji shvaćanju problema seksizma. Muški vegetarijanci su često više „egalitarni i poštivaju druge“, zaključila je DeLessio-Parson.