Prije svega, ovaj članak je ANALIZA i KOMENTAR novinara Tribuna, pa ga po svojim načelima djelatnici „jedinog hrvatskog fact checker“ portala zasigurno neće proglasiti „lažnim“. Moš’ si mislit!

U modernom vremenu, uvriježeno je mišljenje nekih da svoja kultur-marksistička načela mogu skrivati iza profinjenih fantazija o „demokraciji“ i „slobodi govora“ i da se pritom mogu stavljati u ulogu „procjenitelja istine“. No, u laži su uvijek bile kratke noge.

Ponajprije treba otvoreno reći jednu suštinsku nepobitnu činjenicu – ne postoje objektivni mediji niti „istine“ ili „laži“, jer ljudi nikad nisu bili objektivni, a često puta pribjegavaju lažima. Postoji jedino medijska propaganda koja će za neke biti „istina“, a za druge „laž“. Tu se nema ništa za sakriti i svaka suprotna tvrdnja je – obična laž.

Nepristrani „fact checkeri“

Osoblje portala čije ime iz principa nećemo spomenuti jer naprosto ne zaslužuju nikakvu reklamu, daje si za pravo formirati „istine“ i „laži“ navodno potkrijepljene „argumentima“ nerijetko proizašlim iz krajnje bizarnih i pristranih izvora.

Dotični „fact checkeri“ tako otvoreno i nadasve NEPRISTRANO propagiraju neo-marksističke stranke, dok istovremeno Identitarijanski pokret kroz evidentno pretjerivanje i polu-istine proglašavaju „neo-nacistima“.

Nadalje, opovrgavajući svojedobno činjenice o zastrašujućem stanju u Švedskoj, „fact checkeri“ su kao „dokaz“ suprotnog između ostalog koristili tvrdnje aktivnog člana stranke Radnička fronta – kako bi demantirali priču švedskih „desničara“ objavljenu u Jutarnjem listu.

U takozvanom „istraživanju činjenica“ navodnih „neistina“ koje je iznio Jutarnji, iznesen je cijeli niz polu-istina, dokazanih laži lažljivaca iz vrha švedske vlasti i probranih „primjera“ koji su redom izloženi kao – argumenti. O situaciji u Švedskoj dovoljno svjedoče neprekidne vijesti švedskih medija koje prenosimo, pa je suvišno demantirati plejadu apsolutnih besmislica.

Portal Liberal.hr na najbolji je način ukazao na tipičnu političku pristranost i medijsku propagandu „fact checkera“ u pogledu stanja u Švedskoj.

Ipak, istaknimo samo koliko su društveni mir i ljudski život bitni „fact checkerima“, iznoseći jedan njihov komentar u tom demantu:

Trivijaliziranje ljudskih žrtava i društvenog nemira očito je karakteristika monopolista nad istinom.

Mreža laži o „lažnim vijestima“ i „fact checkeri“ u njoj

Na činjenicu da izvjesne „fact checkere“ domaći alternativni mediji sami nazivaju lašcima, plaćenicima globalističke elite te da ih se svrstava u uobičajene medijske manipulatore, „fact checkeri“ su ponudili tragikomičan odgovor.

Naime, „Facebookovi partneri u borbi protiv dezinformacija“ vrlo brzo su odgovorili da „nacionalistički portali bez argumenata“ optužuju dotični portal da širi lažne vijesti.

Kako su se našli kao mete opravdanih optužbi za širenje laži ili iznošenje netočnih informacija, ovi „fact checkeri“ su pribjegli tipičnom iskrivljavanju činjenica.

Tako je članak o domaćem premijeru, kojeg je autor svrstao među „populiste i nacionaliste“, promptno deklariran kao „analiza“, a ne širenje lažne vijesti. Dakle, ukoliko bilo kakvu notornu laž o bilo čemu objavite pod rubrikom „lifestyle“ ili „humor“, ona je automatski u redu, pa stoga svi portali sada očito mogu pisati laži upakirane u neku od „nebitnih“ rubrika.

„Fact checkerima“ se već duže vrijeme pripisuje povezanost i financiranje od strane Georgea Sorosa, osuđivanog financijskog kriminalca, što „fact checkeri“ negiraju. No, osim očite direktne i indirektne povezanosti s ovim „filantropom“, iza „fact checkera“ stoje mnogo gore organizacije.

Malo neugodnih činjenica

Uz neprekidno ponavljanje kako su dijelom ovih ili onih „fact checking“ mreža i navodno visoko-moralnih društvenih vertikala, „fact checkeri“ su izjavili kako:

George Soros, a ni Zaklada otvoreno društvo, njegova najpoznatija međunarodna nevladina organizacija, nikada nisu financirali Faktograf. U ranijim razdobljima, Zaklada otvoreno društvo jest financirao Gong, izdavača Faktografa.

Doista? Možemo li si uzeti za pravo malo skrenuti činjenice na svoj mlin?

Činjenice o „ljevičarskim stavovima“ prema imigrantima, „fact checkeri“ negiraju tobožnjim argumentom da je riječ o „činjenicama o kojima su brojni svjetski mediji kao i međunarodne organizacije u mnogim navratima pisale i izvještavale.

Iz priloženog se da zaključiti da je „istina“ ono što serviraju birani „brojni“ svjetski mediji, i potpuno nepristrane „međunarodne organizacije“, i to samo kad „fact checkeri“ to zaključe. Kad smo kod toga, dodajmo da upravo razni svjetski mediji ruše priču „fact checkera“ o Švedskoj, iznoseći surovu istinsku realnost te zemlje.

„Fact checkeri“ iznova ponavljaju kako su članovi International Fact Checking Networka (IFCN), što označava mrežu organizacija posvećenu provjeravanju činjenica. Poveznica dostupna na dotičnoj stranici vodi na portal pod imenom Poynter. među čijim se financijerima nalazi – Zaklada otvoreno društvo, iako „fact checkeri“ ne navode IFCN kao izvor financiranja.

Neizostavni pratitelj svih „nepristranih“ i „demokratskih“ medija i organizacija.

Međutim, izvjesni portal od 2018. godine vodi organizacija GONG. Na izvještaju iz 2018. godine, na stranici 34 nalazi se popis financijera ove organizacije. Ironično, tamo se opet nalazi – Zaklada otvoreno društvo – koja je financirala nekoliko projekata.

Dio financijskog izvješća GONG-a za 2018. godinu.

Budimo korektni, pa recimo da je moguće da dobiveni novac od Soroseve organizacije doista nije išao u financiranje „fact checkera“. Umanjuje li to licemjernost, pristranost i samu nakaradnu srž čitave priče?

Glavni financijer domaćih „fact checkera“ je National Endownment for Democracy (NED). Ime je to „neprofitne“ organizacije financirane od američkog Kongresa koja u svijetu navodno promovira demokratske vrijednosti, a čije je djelovanje u srpnju 2015. zabranjeno u Rusiji pod Zakonom o nepoželjnim organizacijama. Simptomatično, istu zabranu dobila je i – Zaklada otvoreno društvo.

Razlog zabrani djelovanja bila je činjenica da je „koristeći ruske komercijalne i nekomercijalne organizacije pod svojom kontrolom, National Endownment for Democracy sudjelovala u radu na proglašenju rezultata izbornih kampanja nelegitimnim, organizirala je političke akcije namijenjene utjecaju na odluke vlasti i diskreditirala je službu u ruskim oružanim snagama.“

NED je ujedno organizacija koja je pod izlikom „ljudskih prava“ i „demokracije“ stvorila dugu povijest uzrokovanja nasilnih političkih prevrata i društvenih nemira diljem svijeta. Od novijih je tu kreiranje nestabilnosti u Venezueli, ali tu su još financiranja biranih strana u Boliviji, Nikaragvi, Kubi…

„Nitko nije nedužan, svi su prljavi. Samo mi smo ostali čisti, pošteni“

Kao samoprozvani „fact checkeri“, domaća grupica navodnih „činjeničnih vertikala“ dala si je za pravo određivati što je „istina“, a što „laž“, vežući se pritom u doslovnu paukovu mrežu stotina organizacija koje zajedno predstavljaju moderni lobi globalističke elite, a pod krinkom širenja demokracije i ostalih iluzornih nebuloza današnjice.

Servirati javnosti „istine“ ili „laži“ kao nešto što je naizgled činjenično, a zapravo površno, je samo po sebi najveća laž, poglavito kad se kao skupina očigledno pristranih pojedinaca prezentiraš kao – nepristran.

„Fact checkeri“ naizgled ne primaju novac od famoznog Sorosa, ali su više nego očito upleteni u mrežu organizacija financiranih njegovim novcem, direktno ili indirektno. Svaka daljnja rasprava po tom pitanju sasvim je suvišna, budući da „fact checkeri“ ionako tvrde kako organizacija osuđivanog financijskog kriminalca „redovito financira projekte usmjerene prema povećanju demokracije diljem svijeta.

Osobe koje stoje iza ovakvih manipulacija barem bi trebale imati toliko obraza biti iskreni, pa priznati da je cijeli „fact checking“ tek dobro plaćeno pristrano manipuliranje javnim mnijenjem, što ionako već svi odavno znaju.

U eri digitalnog ludila, kada su i mediji poput Der Spiegela ili CNN-a pali ulovljeni u masovnim lažima ili propagandi, jedina stvar koja ostaje istina jest da „laži“ imaju visoku cijenu prezentiranja i pakiranja u omot „istine“, a onaj tko ima novca može svaku laž prezentirati kao istinu.


Napomena

Ovim putem htjeli bismo iskazati veliku zahvalnost na besplatnoj reklami koju su nam „fact checkeri“ pružili na svojoj platformi, jer to nam je donijelo dodatnu popularnost.


Autor: Aleksandar Rigačev