Jednogodišnji dječak završio u bolnici zbog nepravilne veganske prehrane

Untitled-1
(Izvor: iStock)

Jednogodišnji dječak iz Milana, koji je navodno hranjen isključivo veganskom prehranom, primljen je u bolnicu Fatebenefratelli sa samo 5 kilograma mase te je privremeno oduzet roditeljima.

Dječaka su u bolnicu doveli baka i djed 2. srpnja, a doktori su ostali u šoku kada su vidjeli da dječak teži samo 5 kilograma, što je prosječna masa tromjesečne bebe.

Pretragom krvi utvrđeno je da je teško pothranjen, uz razinu kalcija za koju su liječnici rekli kako je to „minimum potreban za preživljavanje.

Pothranjeni dječak također je patio i od srčanih problema koji su zahtijevali hitnu operaciju. Vjeruje se da je uzrok ovom problemu upravo kronični nedostatak kalcija čija niska razina uzrokuje nepravilnosti u radu srca.

Dječak je preživio operaciju i dobro se oporavlja, ali su zabrinuti liječnici slučaj prijavili socijalnim službama nakon što su roditelji navodno odbili promijeniti prehranu na kojoj su držali dječaka.

Sud u Milanu zbog toga je odlučio da će dječak ostati na skrbi u bolnici, gdje je podvrgnut operaciji, a sve zbog daljnje istrage.

Jasno je da je dijete bilo na strogoj veganskoj prehrani koja nije bila u skladu s njegovim godinama,“ rekao je sudac Ciro Cascone, dodajući da dječakovi roditelji nisu zadovoljili djetetovu potrebu za nutrijentima.

Ovo je inače četvrti slučaj u kojem je dijete na veganskoj prehrani završilo u bolnici u posljednjih 18 mjeseci. Sličan incident dogodio se prošlog mjeseca u Genovi, gdje je pothranjeni dvogodišnjak proveo nekoliko dana na jedinci intenzivne skrbi.

I dok se svakako može dovesti u pitanje veganska prehrana tako male djece, zanimljivo je istaknuti i činjenicu da vegetarijanska i veganska prehrana zapravo ne mogu biti doreltno okrivljeni kao uzrok ovih tragičnih slučajeva. Najveći i najčešći razlog svih problema s ovom prehranom je neinformiranost ili nemar onih koji takvu prehranu žele konzumirati, budući da ove vrste prehrane zahtijevaju upravo dublje i šire znanje o hrani i potrebama ljudskog organizma.

Veganstvo je u značajnom porastu u Italiji, a trenutno oko 2,9 posto tamošnjih stanovnika u potpunosti izbjegava životinjske proizvode. Dok se veganstvo kod onih informiranih pokazalo vrlo korisnim i zdravim, liječnici su upravo upozorili roditelje da se ne igraju s prehranom te da se dobro informiraju prije nego što počnu svoju djecu hraniti na takav način.

Nije problem ako roditelji žele odgojiti svoju djecu koristeći alternativne ili čak neuobičajene načine prehrane,“ rekao je pedijatar iz bolnice Fatebenefratelli.

Međutim skrb zahtijeva da se bilo kakav nedostatak nutrijenata nadoknadi suplementima. Na primjer, jednogodišnjak kojeg liječimo morao je uzimati željezo i kalcij.

Prošle godine, roditelji vegani doveli su u bolnicu 11-mjesečnu bebu koja je bila teško pothranjena te su završili pod policijskom istragom. Taj incident dogodio se nedugo nakon što je talijanski sud naredio jednoj majci vegetarijanki da mora kuhati meso svom sinu najmanje jednom tjedno, nakon što je otac požalio da mu sin nije dobro hranjen.

Izvor: The Local Italy / Tribun