Jeffrey Epstein ucjenjivao je Bill Gatesa

Foto: AP / Markus Schreiber

Jeffrey Epsten otkrio je da je suosnivač Microsofta Bill Gates imao aferu s ruskom igračicom bridža prije nego što je od Gatesa tražio naknadu u zamjenu za njegovu šutnju, izvijestio je u nedjelju Wall Street Journal.

Gates je upoznao Milu Antonovu oko 2010., kada je on bio u srednjim 50-ima, a ona u 20-ima. Epstein ju je upoznao tri godine kasnije i platio joj da pohađa školu softverskog kodiranja, prije nego što je 2017. poslao e-mail Gatesu i zatražio trošak njezine školarine, tvrde novine pozivajući se na “ljude upoznate s tim pitanjem”.

U vrijeme slanja e-pošte, Epstein je neuspješno pokušavao uvjeriti Gatesa da uloži u “dobrotvorni fond vrijedan više milijardi dolara” s JPMorgan Chaseom, nastavio je list, objašnjavajući da je “implikacija iza poruke… bila da bi Epstein mogao otkriti aferu ako Gates nije održavao vezu između dvojice muškaraca.”

Gatesova glasnogovornica potvrdila je razmjenu, navodeći da je “Epstein neuspješno pokušao iskoristiti prošlu vezu kako bi prijetio g. Gatesu.”

Gatesova veza s Epsteinom na kraju je dovela do razvoda njegovog 27-godišnjeg braka s Melindom French Gates. Godinu dana nakon razvoda od softverskog magnata, French Gates rekla je za CBS News 2022. da je veza njezina bivšeg supruga s Epsteinom bila “jedna od mnogih stvari” koje su dovele do razlaza.

Epstein i Gates prvi put su se sreli 2011., nakon što je Epstein već bio osuđen za navođenje djeteta na prostituciju. Par se susreo “mnogo puta”, prema izvješću New York Timesa iz 2019., a Gates je rekao kolegama da smatra da je Epsteinov životni stil “vrlo drugačiji i na neki način intrigantan, iako meni ne bi odgovarao”.

Pedofil Epstein kao Mossadov špijun ucjenjivao političare zbog pedofilije, tvrdi navodni bivši Mossadov agent

Gates sada opisuje svoj odnos s Epsteinom kao “pogrešku” i rekao je za CBS News da je trebao poslušati savjet svoje bivše supruge i prekinuti veze s zlostavljačem djece davno ranije.

Troškovi Antonovinih tečajeva kodiranja bili su “nevažni za dvojicu muškaraca”, a Gates ih nije platio, rekli su izvori Wall Street Journala. Opisali su Epsteinov e-mail kao način da se Gatesu kaže da “zna za aferu i da bi je mogao razotkriti”.

Epstein je uhićen 2019. i optužen za seksualnu trgovinu desecima maloljetnih djevojaka, ali je pronađen mrtav u svojoj ćeliji zatvora na Manhattanu prije nego što je mogao biti izveden pred suđenje. Njegova smrt proglašena je samoubojstvom, iako je ovo službeno objašnjenje dočekano s raširenim skepticizmom, zbog njegovih bliskih veza s bogatim i moćnim osobama, uključujući bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, sadašnjeg direktora CIA-e Williama Burnsa i britanskog princa Andrewa.