Jeste li spremni za cjepiva iz Kine?

Objavljeno:

Naravno da jeste, možda ste ih već i primili. Vjerujete ili ne u učinkovitost, ili pak potencijalnu štetnost cjepiva, zasigurno će vas zanimati spoznaja da većina zapadnih zemalja između ostalog uvozi cjepiva i iz zemalja poput primjerice Kine ili Indije.

S obzirom da smo svi pomalo skeptični glede kvalitete raznih proizvoda koji dolaze iz tih zemalja, ponajviše zbog nedovoljne kontrole u proizvodnji i distribuciji, te općenito nižih standarda kvalitete koje proizvođači u tim zemljama moraju zadovoljiti, postavlja se logično pitanje jeli sigurno cijepiti sebe i svoju djecu. I to ne zbog toga što ne vjerujete u opravdanost samog cjepljenja, već stoga što ne znate kakav proizvod doista ubrizgavaju u vaš krvotok.

U proljeće prošle godine skandal sa cjepivima potresao je Kinu. Ljutiti pacijenti i liječnici optužili su vlast da je gotovo 90 milijuna dolara vrijednih cjepiva distribuirano u zdravstvenim ustanovama na području dvije trećine zemlje, unatoč tome što su cjepiva bila neispravno skladištena i potencijalno opasna.

Nekolicina osoba prodavala je neispravna cjepiva klinikama diljem zemlje, i to punih pet godina, uključujući cjepiva za dječju paralizu, zaušnjake, bjesnoću, hepatitis B, encefalitis i meningokokne bolesti. Vlast je priznala mogućnost da cjepljenje tim neispravnim cjepivima može izazvati paralizu ili čak smrt.

Mnogi farmaceutski proizvodi koji se koriste na zapadu, uključujući i cjepiva, nisu proizvedeni u zemljama Europske Unije niti SAD-a, pa čak niti istočne Europe, a strane, pogotovo azijske tvrtke, nisu podložne europskim ili američkim mjerama kontrole proizvodnje i skladištenja.

Nije poznato u kojoj mjeri cjepiva koja se koriste u Europi, proizvode kineske farmaceutske tvrtke, ili zapadne tvrtke sa proizvodnim pogonima u Kini ili Indiji. Poznato je primjerice, da tvrtke kao što su Merck & Co., GlaxoSmithKline plc, i Sanofi Pasteur SA imaju proizvodne pogone za proizvodnju cjepiva upravo u Kini, a ta praksa je sve učestalija, te da sve veći broj europskih i američkih proizvođača cjepiva udružuje snage sa kineskim proizvođačima.

Samim time, posebno je teško razlučiti koja cjepiva proizvode europske i američke farmaceutske tvrtke, a koje kineske. Stoga, čak ako i vjerujete u sigurnost i efikasnost cjepiva, jeste li doista spremni riskirati bez da ste sigurni odakle to cjepivo doista dolazi, tko ga je proizveo i tko je kontrolirao njegovo daljnje skladištenje i transport do konačnog odredišta?

Autor: Ivica Mandekić

 

Povezani članci

Posljednje objavljeno