Jeste li znali? Prije 100 godina heroin se mogao kupiti u svakoj ljekarni

Godine 1874., Alder Wright postao je prva osoba koja je sintetizirala dijamorfin, poznatiji pod imenom heroin. Wright je bio engleski kemičar pri medicinskoj školi bolnice St. Mary u Londonu. No, njegova novootkrivena formula nije naišla na interes farmaceutskih tvrtki u to vrijeme.

Punih 23 godine kasnije, njemački kemičar Felix Hoffmann samostalno je sintetizirao dijamorfin, jednako kao i njegov prethodnik. U to vrijeme, Hoffmann je radio u farmaceutskoj tvrtki Bayer u Eberfeldu, a eksperimente je provodio pod nadgledanjem kemičara Heinricha Dressera.

Njih dvojica već su surađivali na izradi kodeina, koji je u farmaceutskom smislu sličan morfiju. No, bilo je potrebno stvoriti lijek koji ne stvara toliku ovisnost.

I mislili su da su uspjeli u tome. Rezultat je bio lijek kojeg se smatralo toliko efikasnim da je dobio trgovački naziv „Heroin“, izveden iz njemačke riječi „heroisch“, koja znači „junački i snažan“.

Bayer je postao prva tvrtka koja je komercijalizirala diacetilmorfin, te ga prodavala pod „veličanstvenim“ imenom – Heroin.

Bayer je od 1898. do 1910. godine, punih 12 godina proizvodio i prodavao herion kao lijek koji ne stvara ovisnost a služi kao zamjena za morfij, te kao lijek za kašalj. Heroin se normalno prodavao diljem svijeta.

Završetkom prvog svjetskog rata, Versajskim ugovorom Bayer je izgubio autorska prava na heroin. Danas je heroin najstrože kontrolirana droga na svijetu, a ujedno se smatra supstancom koja stvara najjaču fizičku i psihološku ovisnost.