Jeste li znali? Coca Cola godišnje proizvede tone kokaina u tvornici u SAD-u

Sve do 1903. prosječna boca legendarnog gaziranog pića sadržavala je gotovo 9 mg kokaina. Do danas, Coca-Cola Company uvozi lišće koke, koje se koristi za proizvodnju kokaina u Sjedinjenim Državama.

Mala kemijska tvornica, skrivena u mirnom dijelu New Jerseyja, ima ekskluzivnu dozvolu za uvoz lišća koke u Sjedinjene Države u ime The Coca-Cola Company, prema medijskim izvješćima.

Listovi se koriste za proizvodnju “dekokaniziranog” sastojka za legendarnu gaziranu vodu, a nusprodukt kokaina prodaje se najvećem nacionalnom proizvođaču opioida, koji prodaje prah kao sredstvo protiv bolova i lokalni anestetik stomatolozima.

Skromna tvornica Maywood više od 100 godina prerađuje lišće koke za Coca-Colu, a sada je vodi proizvođač kemikalija Stepan.

To je jedina tvrtka kojoj je dopušteno uvoziti lišće koke i proizvoditi kokain u Sjedinjenim Državama, a posluje pod posebnom dozvolom koju izdaje Uprava za suzbijanje droga (DEA).

Nije poznato koliko tvrtka uvozi. Osamdesetih godina objavljeno je da više od 500 tona lišća biljke može ući u jednoj godini. Pet stotina tona lišća proizvodi oko 2000 kg kokaina, koji bi, prema internetskom popisu farmaceutskih kompanija, mogao vrijediti najmanje 2 milijarde dolara.