Kukce možemo naći posvuda u velikim količinama. Bogati su izvor proteina, zasićenih masti, vlakana i minerala. Sedamdeset posto ljudi na svijetu ih zapravo i jede u nekom obliku.

Pored toga što su zdravi, prema nekim pokazateljima, uzgajanje kukaca može čak biti i jeftiniji i lakši oblik prehrane nego uzgoj stoke.

Od brojnih kukaca koji su pogodni za ljudsku prehranu izdvojit ćemo četiri skupine za koje se smatra da je njihov hvatanje i uzgoj najpogodnije u slučaju nedostatka ostalih izvora hrane.

Mravi

Mravi su jedni od najuobičajenijih i najbrojnijih kukaca, i nije ih problem naći. Mravinjaci su u prirodi lako dostupni i nije ih problem skupiti i pospremiti u posudu.

Mravi imaju kiselkast okus, podsjećaju na ocat. Najbolje ih je pripremiti kuhanjem, a u nuždi se mogu jesti i sirovi.

Termiti

Termiti nisu u srodstvu s mravima, iako se ponašaju slično i na sličan način funkcioniraju njihove zajednice.

Termiti se hrane drvom i vole vlažna mjesta, tako da ih se najviše da naći na starim panjevima i srušenim stablima. U Hrvatskoj, u primorskim krajevima živi mračni termit (Leucotermes lucifagus) koji uništava stabla, drvene stupove, željezničke pragove, vinovu lozu.

Gusjenice

Gusjenice su prepune nutrijenata, a od svih jestivih kukaca vjerojatno ih je najlakše uloviti. Hrane se lišćem i užasno su spore.

Gusjenice u veliki izvor vitamina B, kalcija, bakra, željeza, magnezija, fosfora, kalija, natrija i cinka. Treba izbjegavati gusjenice žarkih boja koje mogu biti otrovne zbog otrovnih biljaka koje jedu. Kako bi bili sigurni, treba izbjegavati gusjenice žarkih boja, to je samo jedan od načina na koji priroda signalizira opasnost.

Skakavci

Skakavci, cvrčci i zrikavci posebno su ukusni prženi, imaju okus poput kikirikija. Ovo je možda najukusnija i najprikladnija skupina kukaca za ljudsku prehranu, ima ih posvuda i relativno ih je lako uhvatiti. Osim prženi, ovi kukci se mogu pripremiti sušenjem, nakon čega se samelju u proteinski prah koji se može dodavati u jelo, a od kojeg se čak može ispeći i kruh.

Važno je napomenuti da treba skupljati kukce samo iz divljine. Poljoprivredne površine stalno se tretiraju herbicidima, pesticidima i drugim kemikalijama koje mogu biti pogubne za čovjeka.