Poznata tvrtka Johnson & Johnson (J&J) navodno već desetljećima zna i skriva da njihov popularni baby puder sadrži azbest. Nakon objave rezultata istrage, dionice tvrtke doživjele su najgori pad u svojoj povijesti.

Nakon što je Reuters objavio rezultate svoje istrage, vrijednost dionica pala je u petak za 10 posto, a tvrtka je izgubila oko 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

U izvještaju se navodi da J&J nije obavijestio američku Administraciju za hranu i lijekove (FDA) da su najmanje tri testiranja u tri različita laboratorija između 1972. i 1975. otkrila azbest u puderu za djecu. U jednom od slučajeva, količina azbesta bila je navodno „vrlo visoka.

Čak i nakon što je 1976. FDA uvela ograničenja na razinu asbesta u kozmetičkim proizvodima koji sadrže talk (mineral gline), iz tvrtke su tvrdili da ništa lošeg nije pronađeno niti u jednom uzorku između prosinca 1972. i listopada 1973.

J&J se već suočio s tisućama tužbi oko toga da dotični puder utječe na razvoj raka, no iz tvrtke negiraju takve insinuacije i inzistiraju na tome da je proizvod siguran.

Reuters u svom izvještaju navodi kako su proučili interne dokumente, kao i sudske spise te svjedočanstva koja navodno dokazuju da je J&J znao da je puder sadržavao kancerogeni azbest još od 1971., pa sve do početka 2000-ih. Međutim, izvršni direktori, menadžeri, liječnici i odvjetnici nisu našli način kako da to potiho prijave nadležnim tijelima bez da se za to pročuje u javnosti.

Zanimljivo je da interna testiranja J&J-a nisu otkrila azbest, ali da su i kasnijim poboljšanjem kvalitete testiranja testirani samo „mali dijelići“ talka. FDA je u svojim ispitivanjima tijekom 1970-ih pronašla azbest u uzorcima pudera, ali ti testovi navodno nisu koristili „najosjetljivije metode detektiranja.

Iz tvrtke J&J navode kako većina diže tužbe protiv tvrtke u želji za „osobnim financijskim dobitkom“, te da se „izvrću povijesni dokumenti“ kako bi se stvorila konfuzija u medijima.

Međutim, brojna testiranja pokazala su da proizvodi tvrtke doista sadrže azbest, što je 2013. donekle priznao i sam J&J rekavši da bi bilo „pogrešno“ smatrati da su proizvodi s talkom oduvijek bili bez azbesta.

J&J je proglasio izvještaj „jednostranim i neistinitim,“ te tvrde kako je njihov puder i dalje siguran te bez azbesta.