Johnson & Johnson okončao prodaju dječjeg pudera u Kanadi i SAD, ali ne i u ostalim dijelovima svijeta

Johnson & Johnson zaustavit će svu prodaju svog dječjeg pudera na bazi talca u Sjevernoj Americi, nakon što su dugogodišnje tužbe tvrdile da proizvod uzrokuje rak. Međutim, nepotvrđene informacij iz tvrtke kažu da ga neće prestati prodavati ostatku svijeta.

Tvrtka je u utorak službeno objavila taj potez, ističući kako je odlučila „trajno obustaviti“ prodaju dječjeg pudera u SAD-u i Kanadi kako bi prioritet dala „proizvodima velike potražnje“ usred pandemije Covid-19, djelomično pripisujući pad prodaje „dezinformacijama“.

Oglas:

 

Potražnja za Johnsovim puderom za bebe u Sjevernoj Americi opada uglavnom zbog promjena u potrošačkim navikama i potaknuta dezinformacijama o sigurnosti proizvoda i stalnom vatrom reklamiranja sudskih sporova“, rekla je tvrtka dodajući da će također zaustavili prodaju oko 100 drugih proizvoda.

Iako Johnson & Johnson inzistira na tome da je „čvrsto uvjeren“ u sigurnost svog dječjeg pudera na bazi talca, obećavajući „energično obraniti proizvod“ od „neosnovanih tvrdnji“, tvrtka se tijekom godina suočila s velikim brojem tužbi kupaca koji navode da ouder sadrži agense koji izazivaju rak, poput azbesta.

Iako je firma u nekim od sporovima odnijela pobjedu, također je bila prisiljena isplaćivati ogromne iznose tužiteljima, kao što je slučaj u veljači prošle godine u kojem je naloženo da tvrtka mora četiri milijuna pacijenata oboljelim od raka isplatiti 750 milijuna dolara.

Smatrajući odluku „pobjedom za javno zdravstvo“, Organizacija za informiranje o azbestnim bolestima obrušila se na Johnson & Johnson zbog sporog postupanja i obmanjivanja kupaca, pozivajući Kongres da „zabrani azbest jednom zauvijek.

Amerikanci bi trebali moći vjerovati da su sigurni od azbesta. Johnson & Johnson [J&J] proveli su desetljeća u zavaravanju javnosti navodeći da je njihov dječji puder koji je često kontaminiran azbestom siguran iako su znali da nije“, izjavila je predsjednica grupe Linda Reinstein.

Mala i utjecajna skupina kemijskih tvrtki u Americi još se uvijek oslanja na azbest i stala je na put nacionalnoj zabrani ove smrtonosne tvari. Jedva čekamo da oni slijede J&J i da vide pogrešku njihovih načina.“

Unatoč tome što neki zagovornici sigurnosti potrošača ovaj potez doživljavaju kao pobjedu, kontroverzni će se proizvod i dalje prodavati „na drugim tržištima širom svijeta“, rekli su iz tvrtke. U tim dijelovima svijeta potražnja za puderom je velika, a tužbe su rjeđe.


Johnson & Johnson desetljećima znao za azbest u svom baby puderu?