Porota u New Jerseyju u srijedu je jednoglasno oslobodila tvrtku Johnson & Johnson optužbi za izazivanje raka zbog azbesta u njihovom poznatom puderu.

Porota na Višem sudu okruga Middlesex, nedaleko od sjedišta tvrtke Johnson & Johnson u New Brunswicku, utvrdila je da Ricardo Rimondi nije dokazao da je bio izložen kancerogenom azbestu preko dječjeg pudera te tvrtke, piše New York Times.

Rimondijevi odvjetnici tvrdili su tijekom višemjesečnog suđenja da su godine izloženosti proizvodima kao što je dječji puder uzrokovale njegov mezoteliom, rak sluznice unutarnjih organa koji je povezan s azbestom.

Johnson & Johnson desetljećima znao za azbest u svom baby puderu?

Monica Cooper iz Odvjetničkog ureda Lanier, koja je zastupala Rimondija, izjavila je u svom priopćenju da je njezin tim „očito razočaran ishodom, posebice u svjetlu golemih znanstvenih i dokumentarnih dokaza koji potkrepljuju tvrdnje obitelji Rimondi da Johnson & Johnson puder na bazi talka povezan s azbestom. “

Rimondi je bio jedan od oko 13.000 tužitelja koji su tužili Johnson & Johnson, tvrdeći da su njegovi proizvodi uzrokovali njihov rak. Tvrtka je dosljedno poricala da je njen puder ikada bio kontaminiran azbestom.

Odvjetnička kompanija Lanier pomogla je skupini od 22 žene s rakom jajnika da uspješno tuže Johnson & Johnson u St. Louisu. Porota je prošle godine ženama dodijelila 4,7 milijardi dolara nakon što su tvrdili da je tvrtka već desetljećima znala o riziku od azbesta u talku. Johnson & Johnson se žalio na odluku.

Johnson&Johnson ženama mora isplati 4.7 milijardi dolara odštete zbog pudera koji je izazvao rak

Ovog mjeseca u Kaliforniji, porota je naložila Johnson & Johnsonu da plati više od 29 milijuna dolara ženi koja je tvrdila da je azbest u proizvodima s talkom uzrokovao njezin mezoteliom.

Johnson & Johnson proveo je godine pokušavajući prikriti negativne informacije koje povezuju azbest s njihovim proizvodima.

Presuda u srijedu naglasila je da „desetljeća kliničkih dokaza i znanstvenih istraživanja medicinskih stručnjaka diljem svijeta koji podržavaju sigurnost Johnsonovog dječjeg pudera“, rekao je Ernie W. Knewitz, glasnogovornik tvrtke Johnson & Johnson.

G. Knewitz je rekao da su tri od posljednjih devet slučajeva mezotelioma riješena u korist tvrtke Johnson & Johnson, te da je pet drugih završilo pogrešno vođenim procesima.

Bayer i Johnson & Johnson platili sudsku nagodbu za navodno fatalni lijek dostupan i u Hrvatskoj